top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

PROFIL Pedagóg Láďo (32) hviezdi na sociálnej sieti

Pracoval ako novinár, chcel byť starostom v neďalekej obci Jakubany. V súčasnosti je ale populárny na sociálnych sieťach a búra predsudky. Videá pedagóga Ladislava Oračka (32) sledujú ľudia po celom Slovensku. Dalo by sa o ňom tvrdiť, že vo virálnom svete sa stáva mimoriadne známou osobou. A aby toho nebolo málo, do popredia sa dostáva aj vďaka vlastnej hudobnej tvorbe.

Laco videá natáča s ľuďmi rôznej národnosti. Na fotografii s kamarátom Frenkom.


Veselý muž z osady

Navonok skromný chlapec z osady v obci Jakubany, no v osobnom živote všestranný a nadaný človek, ktorého spoznávajú ľudia na ulici, či vo vlaku. Vďaka zábavným videám, ktoré zaplavili sociálnu sieť Tiktok. ,,K nahrávaniu videí som sa dostal v čase, keď som pôsobil ako vychovávateľ v Podolínci. Vždy počas pauzy sa deti natáčali a ja som nechápal, čo robia. Potom mi to ukázali a ja som zo zvedavosti skúsil dať jedno tanečné video na sociálnu sieť,“ hovorí, že mala to byť zábava, no stalo sa to natoľko úspešné, že v tom pokračoval a nahral ďalšie. Laco vo videách paroduje dialógy zo známych seriálov, najmä zahraničných telenoviel. Mnoho videí má tanečných, veselých, občas sa k nemu pridajú aj iní tvorcovia podobných videí. ,,Mám ,,storky“ z vlaku alebo z obchodných domov. Veľa cestujem dopravnými prostriedkami, kde ma mnoho ľudí spoznáva a oslovuje,“ doplnil Láďo, ktorého takto familiárne oslovujú kamaráti.


Od zábavných videí k nahrávaniu klipu

Najnovšie u svojich fanúšikov zabodoval pesničkou AMOR 2022. Ide o slovensko-rómsku cover verziu latinsko-americkej pesničky. Spolupracoval na nej s muzikantom z Toporca, s ktorým sú aj rodina. „Vladko Pompa je skvelý spevák a hudobník. Oslovil som ho a za dve hodiny vznikol text k pesničke. Naspievať mi to pomohla kamarátka Aďka. Klip sa natáčal v Prešove,“ upresnil iniciátor Laco. Klip z prostredia kaviarne si doposiaľ na Láďovom profile pozrelo viac ako 30-tisíc ľudí. Pesničku hrá  internetové rádio a v rómskej hitparáde temperamentná skladba zabodovala v prvej desiatke populárnych hraných piesní. ,,Určite budú aj ďalšie piesne, zatiaľ nechcem prezradiť. Hudbe sa chcem venovať, lebo ma to začalo baviť. Hlavne chcem robiť ľuďom radosť. V tejto dobe, akú žijeme, je dôležité, aby ľuďom nezmizol úsmev na tvári,“ dodal talentovaný mladý muž.


Videami búra predsudky

Videami sa Laco rozhodol búrať aj predsudky. Spolupracuje s ľuďmi rôznej rasy a národnosti, čím chce poukázať na to, že všetci sme si rovní. „Vôbec sa nehanbím za to, že som Róm. Človek si nevyberie, kde sa narodí. Dôležité je, čo z neho vyrastie a aký bude. Povedal by som, že tu na sociálnej sieti sme všetci ako rodina, nepozerá sa na to, či si Róm alebo Žid, tu ide skôr o tú zábavu,“ nechal sa počuť tvorca videí.


Politiku zavesil na klinec, chce sa venovať mládeži

Laco vystriedal viacero povolaní, vďaka čomu zistil, čo ho naozaj baví a čomu sa chce venovať. Možnú kariéru komunálneho politika sa rozhodol zavesiť na klinec, aj keď o tom, že bude v politike, sníval už počas štúdia na vysokej škole. „Skúsil som kandidovať na post starostu. Bola to pre mňa ďalšia nová skúsenosť. Hoci som neuspel, neľutujem to. Téma politika je ale pre mňa teraz už uzavretá a neplánujem už v tom pokračovať. Ale ako sa hovorí, nikdy nehovor nikdy,“ s úsmevom dokončil Laco, ktorý sa chce momentálne venovať mládeži, keďže pracuje ako pedagogický pracovník v špeciálnej základnej škole. No a v neposlednom rade chce tešiť a zabávať ľudí videami na sociálnej sieti.


Alena Dudláková, foto: archív lo

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 5 (8. február 2023)





bottom of page