top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

PROFIL Matej Šak to ukázal aj starším pretekárom

Málokto sa môže pochváliť svietiacou lezeckou stenou v detskej izbe. Matej Šak, ktorý sa lezeniu venuje už od svojich dvoch rokov, sa tak priamo z detskej izby vyšvihol až na medzinárodné preteky v lezení či boulderingu.

„Chcem sa neustále zlepšovať v lezení a dúfam, že sa mi raz podarí vyliezť boulder obtiažnosti 9A. Mojím snom je aj získať olympijskú medailu.“


Matej pochádza zo Starej Ľubovne a navštevuje tretí ročník ZŠ Komenského. V škole ho najviac baví matematika, zúčastňuje sa i rôznych matematických súťaží a vo voľnom čase sa zaujíma o šach a lezenie, ku ktorému sa dostal už od útleho detstva vďaka svojmu otcovi. „Už od dvoch rokov ma zasväcoval do tohto krásneho športu. Postupne ma brával na skaly a na našu lezeckú stenu Boulderšopa. V detskej izbe mi postavil kolmú lezeckú stenu, na ktorej som od troch rokov trénoval a prvú medailu som získal ako 5-ročný, a to bronzového lesku, kde som súťažil v kategórii do 10 rokov,“ opísal svoje lezecké začiatky mladý športovec.


Úspech na seba nenechal dlho čakať

Tréningu sa Matej venuje spolu s otcom 3 až 4-krát do týždňa, počas sezóny aj viac. Ako 6-ročný sa už pravidelne umiestňoval na stupňoch víťazov a jeho láska k lezeniu sa úspechmi prehlbovala ešte čoraz viac. „Chodili sme liezť aj do prírody na skaly, a to najmä do Tatranskej kotliny a na Dreveník, kde som postupne liezol cesty v obtiažnostiach 5,6,7 a 8. Páči sa mi, že je to pekný pohybový šport s množstvom možností. Veľmi ma baví bouldering na skalách, kde musím vyriešiť určitú krátku pohybovú sekvenciu a vyliezť hore na balvan,“ opísal Matej, ktorého okrem lezenia nadchýna i samotné pobehovanie po lese či lúkach.

Aj v spomínanom boulderingu žal Matej úspech za úspechom. Podarilo sa mu získať 1. miesto - Slovenský pohár, A-kategória vo Zvolene a 2. miesto - Český pohár závody 1. kategórie v Prahe. „V tomto roku som sa stal aj vicemajstrom Slovenska v boulderingu a majstrom Slovenska v lezení na obtiažnosť v kategórii U10 a odniesol som si strieborný pohár za celkové hodnotenie slovenského pohára v športovom lezení. Medzi moje veľké úspechy považujem aj 3. miesto v boulderingu z medzinárodných pretekov v rakúskom Petzene, ktorých sa zúčastnili pretekári z 13-tich krajín Európy. Z týchto pretekárov som bol najmladší,“ nadšene opísal zanietený športovec, ktorý má veľa záujmov. „Okrem lezenia ma veľmi baví bicykel, bežky, lyžovanie, futbal, basketbal a rád si skladám aj lego technic či rubikovú kocku.“


Zaslúžené uznanie v silnej konkurencii

Naposledy sa Matej zúčastnil Medzinárodných majstrovstiev Českej republiky v lezení na obtiažnosť (s lanom) v Brne. „V mojej kategórii sa zúčastnilo 11 chlapcov z troch krajín, a to z Česka, Maďarska a Slovenska. V kvalifikácii sa mi podarilo topovať obidve cesty, to znamená vyliezť ich až do úplne posledného chytu, ktorý sa nazýva top. Tak som sa spoločne s úradujúcim majstrom Česka zaradil na prvú priečku, keďže sa nám to podarilo iba dvom. Do finále postúpilo 8 najlepších a ja som štartoval predposledný. Vo finálovej ceste som zrobil miernu show, keď som do chytu založil koleno a na pár sekúnd dokázal pustiť obe ruky. Tým som si zaslúžil obdiv a potlesk celého publika. Top sa nepodarilo dať žiadnemu pretekárovi a cesta v posledných metroch bola naozaj náročná. Nakoniec som si vybojoval skvelé tretie miesto, ktoré ma potešilo, pretože tí, čo ma preliezli o jeden, dva chyty, boli chlapci o rok starší. Takže mám motiváciu do budúcnosti tieto preteky vyhrať,“ s veľkým potešením uzavrel Matej.


Jana Blašková, foto: archív D.Š.

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 4 (1. február 2023)

bottom of page