top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

PROFIL Katarína Kupecká maľuje jedinečné tváre, nie však ľudské

Katarína pochádza z Vyšných Ružbách, venovala sa maľovaniu na tvár v materskej škole v Anglicku a jej obľubou je vytváranie jedinečného každodenného make-upu na svojej tvári, z ktorej postupne premostila na novú vášeň - maľovanie tvárí črepníkov, ktoré potešujú i ľudí navôkol.


Hoci aktuálne najviac maľuje zvieratká, pretože väčšina zákazníkov si chce kvetináč uložiť do záhradky, nedá dopustiť ani na tvorbu folklórnych námetov a nový trend v umení učaroval i zamilovaným párom, ktorých veselé dekorácie zdobia svadobné stoly a stal sa i veľkým lákadlom a ozdobou detských izieb.

Inšpiráciou je jej vlastná fantázia

Často sa ale stáva, že tvorkyňa využíva pri svojej práci aj spontánnosť a len tak si sadne a namaľuje to, na čo práve má chuť. „Alebo ma inšpirujú moje deti, ktoré neustále prichádzajú s novými nápadmi,“ priznáva mladá umelkyňa.

Aktuálne tvorí pre zákazníkov, na odporúčanie od svojich známych či priateľov, ale svoje dielka vystavovala už aj na viacerých tradičných jarmokoch, kde sa môže prezentovať aj v širšom okolí. „Svoje výrobky som mala vystavené aj v domčeku pod Ľubovnianskym hradom, ktorý bol, žiaľ, odstránený, a tak najväčšou výstavou sa momentálne stala naša záhrada i okolie nášho domu,“ podotkla Katarína.




„Som vďačná za každú spätnú väzbu, vďaka ktorej sa zdokonaľujem a posúvam vo svojej práci.“

Pri tvorbe skvostu sa podieľa celá rodina

Výroba jedného kvetináča trvá K. Kupeckej približne päť hodín a pri tvorbe ju nielen podporuje, ale aj veľmi pomáha manžel, ktorého hlavnou úlohou je vyvŕtať diery na lanká a ich vloženie. Tvorba pokračuje zlepením črepníkov a ich maľovaním, čo je najväčšou dominantou tvorkyne. „Pri maľovaní používam akrylovú farbu, ktorá zabezpečí, že farba sa nezmyje, ani keď bude kvetináč umiestnený v záhrade a bude pršať. Na hlavný náter používam hrubé štetce, ktoré mi urýchlia prvotný podklad. Následne prichádzajú detaily, s ktorými je najdlhšia a najťažšia práca, no zároveň najkrajšia a najtvorivejšia a potom už nechám len črepník poriadne vyschnúť,“ opisuje Katarína priebeh výroby kreatívneho diela, do ktorej zapája aj dcéry, ktorých maľovanie veľmi baví, a tak verí, že má pokračovateľov.


Vízia kreatívnej budúcnosti

Svoju tvorivú budúcnosť vidí Katarína v odovzdávaní radosti prostredníctvom svojich veselých dielok čoraz hojnejšiemu počtu zákazníkov na tradičných jarmokoch, ale túži svoje umenie posunúť i na vyššiu úroveň vytvorením vlastnej značky, vizitky, prípadne webovej, facebookovej alebo instagramovej stránky. „Aby sa aj širšia verejnosť mohla potešiť a skrášliť si svoj domov alebo záhradku mojimi výtvormi,“ dodala Katarína, ktorá je hlavne vďačná rodine za podporu, trpezlivosť i motiváciu.


Jana Blašková, foto: archív K.K.

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 33 (7. september 2022)


bottom of page