top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

PROFIL Branko Strišovský skĺbil hudobno-športový talent!

Branko má 11 rokov, navštevuje ZŠ na Levočskej ulici a zároveň hviezdi v ZUŠ Jána Melkoviča a tiež na futbalovom ihrisku za klub MFK ADV Stará Ľubovňa. Obľubuje bicie nástroje, beh i hokej, no srdcovou záležitosťou sa pre neho stalo tak trochu netradičné spojenie - futbal s klavírom.

"Chcel by som byť slávnym futbalistom a na hudobnej scéne veľmi dobrým klaviristom."

Mal to byť akordeón

Životné či umelecké cesty bývajú občas nevyspytateľné. Túžime po niečom a oni nás zavedú úplne niekam inam, čo sa v konečnom dôsledku môže prejaviť obrovským pozitívom, podobne ako u nášho nadaného umelca.

„Musím sa priznať, že som chcel odjakživa hrať na akordeón, ale ocko ma nakoniec prehovoril na klavír, čo však dnes už vôbec neľutujem, naopak sa tomu veľmi teším, keď vidím, ako mi to ide a ako sa tešia aj kamaráti a pani učiteľka,“ s nadšením priznáva mladý klavirista, ktorý sa chopil klávesov ešte ako dieťa vo svojich šiestich rokoch.

Intenzívne sa venuje hre na klavír už päť rokov a ako dodáva, „raz sa mi chce cvičiť viac, inokedy veru menej. Najviac cvičím pred súťažou, po súťaži dajme tomu jednu hodinu. Aj hodiny v škole sú niekedy lepšie, keď som perfektne nacvičený a pani učiteľka ma pochváli a dostanem jednotku, a niekedy to býva horšie, keď sa mi nechcelo cvičiť a prišla aj zlá známka.“


Súťažné pódium zvláda bravúrne

Najradšej hráva mladý umelec rýchle a podľa jeho slov aj napínavé skladby, zo žánrov mu je blízky rock, pop a jazz. Pred súťažou ho vždy čaká dlhšia príprava. „Každý deň cvičím dve hodiny a potom ešte v ZUŠ-ke, radšej cvičím hneď, keď dôjdem zo školy domov, aby som potom stíhal ísť von s kamarátmi,“ s úsmevom dodáva školák, ktorý sa na celoslovenskej Klavírnej súťažnej prehliadke v Sládkovičove stal vďaka svojmu talentu a dokonalej hre absolútnym víťazom II. kategórie v hre populárnej a jazzovej hudby.

Svoju výnimočnosť predviedol aj na 1. ročníku celoslovenskej klavírnej súťažnej prehliadke základných umeleckých škôl PIANOFORTE 2022, kde sa umiestnil v zlatom pásme. „Na pódiu sa mi hrá veľmi dobre, keď prichádzam, mám trochu stres, ale potom sa do toho vžijem a celý sa vložím do tej skladby a vychádza to,“ teší sa zo svojich úspechov B. Strišovský.


Privoňal aj k futbalu

Mladý hudobník nám ozrejmil aj začiatky svojej ďalšej vášne – futbalu: „Dostal som sa k nemu začiatkom prázdnin v roku 2018 a predtým ma ocko vodieval na ihrisko do Jarabiny, kde ma to začalo vlastne veľmi baviť a trvá to až dodnes.“

Dnes sa už venuje futbalu intenzívnejšie na tréningoch či futbalových zápasoch. Školské úlohy stíha aj cez prestávky alebo pri posedení u babky. „Utorky a stredy patria futbalu, pondelky a piatky klavíru. Dá sa všetko stihnúť, ak sa chce,“ uzavrel všestranne talentovaný chalan.

Jana Blašková, foto: archív: B.S.

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 26 (6. júl 2022)

bottom of page