top of page
  • Writer's picturePhDr. Eva Halamová

Prinútia vodičov šliapnuť na brzdu?

Updated: Jul 17, 2020


Polícia v Starej Ľubovni sa rozhodla v spolupráci s tunajším Odborovým zväzom v lete riešiť nepriaznivú dopravnú situáciu na cestách okresu naozaj netradične. Projektom Menej pokút a dopravných nehôd, kde hlavnú úlohu zohrávajú makety policajných áut.


Tunajší policajti oslovili mesto Podolínec a obce Nižné Ružbachy, Hniezdne, Plavnicu, Plaveč, Ľubotín a tiež Hraničné s Mníškom nad Popradom. Dôvodom bola novinka – maketa policajného auta s reflexnými prvkami, ktoré má najväčší efekt za zníženej viditeľnosti. „Chceli sme vytvoriť niečo nové, čím by sme oslovili a preventívne pôsobili na vodičov. Zároveň aj zvýšili pocit bezpečia občanov a ochránili ich život, zdravie a majetok,“ prezradil k vzniku myšlienky zakúpiť a nainštalovať makety prednej časti policajného vozidla zástupca riaditeľa odboru poriadkovej polície ORPZ v Starej Ľubovni Jozef Vasilík.

vlcsnap-2016-11-18-14h35m13s746

Maketa policajného auta „straší“ vodičov aj v Mníšku n/ Popradom pri obecnom úrade.


Šesť makiet policajných áut, ktoré vás doslova prinútia šliapnuť na brzdový pedál, sa nachádza na cestách 1. triedy, a to na úsekoch s najväčšou nehodovosťou a najvyšším výskytom vozidiel. Jedna vyšla na 200 eur. „Ďalšie výdavky už nie sú, v nepravidelných intervaloch ich v rámci obce, resp. medzi dvoma obcami, ktoré sa podieľajú na projekte, meníme. Za viac ako štyri mesiace sa vďaka maketám zlepšila bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, verejný poriadok a pokoj v uliciach mesta a obcí. Máme tiež pozitívne ohlasy od starších ľudí, že cudzinci hneď spomalia, keď ich reflexné prvky upozornia, že je tam pravdepodobne hliadka,“ nechal sa počuť J. Vasilík. Ako ale vzápätí dodal, problémom je aj v tomto prípade vandalizmus. „Pred pár dňami bola maketa pri zastávke autobusu v Plavči poškodená. Túto sobotu sa však podarilo zadržať podozrivú mladistvú osobu z Ľubotína a vec je v štádiu vyšetrovania.“ Odhliadnuc od toho, sa projekt našej polície s názvom Menej pokút a dopravných nehôd stretol s pozitívnym ohlasom nielen u občanov, ale aj u starostov obcí. Naďalej tak trvá, na konci roka sa vyhodnotí a rozhodne, či bude pokračovať. foto: ĽTV


bottom of page