top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Prebúdzanie na jar: Vyrazte na prechádzku do prírody s paličkami

Jar nás láka nesedieť doma a vyjsť do prírody. Ak tak robíte, robíte dobre. No môže to mať pre vás ešte jeden benefit – vezmite si so sebou paličky a vyskúšajte nordic walking.

Nie je len módnym trendom. Zahoďte ostych, ak sa hanbíte vyraziť s nimi na prechádzku. Už dávno platí, že chôdza s paličkami vám môže výrazne pomôcť aj zdravotne. Odporúča ju aj Úrad verejného zdravotníctva SR.

O čo teda ide? Nordic walking (severská chôdza) je známy už od roku 1930 vďaka fínskym bežkárom, ktorí pri svojej letnej príprave používali bežkárske palice. V roku 2013 bola u nás založená Slovenská asociácia Nordic Walking. Toto združenie sa venuje podpore a rozvoju nordic walking na Slovensku. Aj vďaka nej nájdete prvé Nordic walking centrum na Štrbskom plese a organizujú sa už aj Majstrovstvá Slovenska v Nordic Walkingu.

Pri tejto chôdzi s palicami je zapojených až 600 svalov v tele, vďaka čomu je asi dvakrát efektívnejšia než bežná chôdza bez paličiek. Tento jednoduchý a finančne nenáročný šport je tak vhodný pre každého, pre deti i dospelých, mladších i starších, a navyše je aj veľmi efektívny, pretože skvele dokáže udržiavať zdravie a kondíciu.


Zdravotné benefity

Existuje niekoľko techník nordic walkingu. Všetky však majú spoločné to, že: posilňujú srdce, regulujú krvný tlak a hladinu cholesterolu v krvi, zvyšujú príjem kyslíka, pozitívne pôsobia na pľúca, efektívne spaľujú tuky, posilňujú imunitný systém a v neposlednom rade aj ďalší benefit - napomáhajú znižovať telesnú hmotnosť.

Zdá sa, že pri severskej chôdzi pracujú iba nohy, no nie je to tak. Aj horná časť tela sa intenzívne zapája do pohybu, pritom sa šetria kĺby, a táto chôdza je vhodná aj pri viacerých ochoreniach chrbtice.


Efektívnejší ako bežná chôdza

Kardiológ Aaron Baggish, riaditeľ programu kardiovaskulárnej výkonnosti v Massachusetts General Hospital Harvard hovorí, že nordic walking kombinuje kardiovaskulárne cvičenie s intenzívnym svalovým cvičením ramien, paží a nôh. „Keď chodíte bez palíc, aktivujete svaly pod pásom. Keď pridáte severské palice, aktivujete aj všetky svaly hornej časti tela,“ vysvetľuje Dr. Baggish. „Zapájate 80 % až 90 % vašich svalov, na rozdiel od 50 %, čo poskytuje podstatnú výhodu pri spaľovaní kalórií.“ Množstvo dôkazov potvrdzuje, že nordic walking spáli viac kalórií ako bežná chôdza.


Je to aj zábava

Navyše, je vhodný aj pre starších ľudí, pretože palice pri chôdzi vytvárajú stabilitu, keďže sa pri chôdzi nespoliehate iba na svoje nohy, ale máte viac kontaktných bodov so zemou.

V súčasnosti sa už pri nordic walkingu nepoužívajú bežkárske palice ako kedysi, ale špeciálne palice. Na rozdiel od trekingových alebo turistických, ktoré majú voľné popruhy a obopínajú zápästia, majú severské palice špeciálny systém podobný rukavici pripevnený ku každej palici. Pri ich nákupe sa poraďte s odborníkmi.

Správnu techniku sa naučíte od inštruktorov, ale aj na videách na internete. A keďže vo dvojici sa to lepšie tiahne, zapojte aj svojich známych a priateľov a vytvorte si z toho rituál - vyrazte do našej krásnej prírody práve severskou chôdzou. Vaše zdravie sa vám určite odvďačí a kto vie, možno si vďaka takémuto aktívnemu pohybu na čerstvom vzduchu aj predĺžite život.

O tom, či je nordic walking vhodný aj pre vás, sa poraďte so svojím lekárom.

Dagmar Baluchová, ilu.foto.: pixabay.com

bottom of page