top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Poľana sa dostala do veľkého finále televíznej show

Updated: Jul 7, 2020


20171119_134329

Úspešný projekt RTVS Zem spieva priniesol výrazný úspech aj pre Staroľubovniansky okres. Do 2. série sa prihlásilo veľa zástupcov z regiónu a až do veľkého finále to dotiahla Folklórna skupina (FS) Poľana z Jarabiny. 


Aj keď FS Poľana vznikla v roku 1978, jarabinské piesne zneli už v 30. – 40-tych rokoch min. stor. na rôznych slávnostiach. Dnes je už Poľana dobre známa na mnohých pódiách, a to nielen doma, ale i v zahraničí. Zoznam jej ocenení za 40 rokov je siahodlhý a vystúpení, vrátane čepenia neviest na svadbách, presahuje v sezóne aj tridsiatku. Poľana, ktorá tak brázdi s autentickými piesňami v trojhlase, zvykmi a tradíciami i chrámovým spevom krížom – krážom republiku i zahraničné mestá (vystúpila aj v Amerike), si zaknihovala ďalší výrazný úspech aj v TV programe, ktorý mal mimoriadnu divácku sledovanosť a stal sa dokonca programom roka v ankete OTO.


Pred divákov s veľkým rešpektom Vo finálovom programe sa FS Poľana predstavila v konkurencii 10-tich najlepších jednotlivcov, skupín i súborov nielen zo Slovenska, ale i Slovákov žijúcich v zahraničí. S aktuálnou vysťahovaleckou tematikou, a to kedysi i dnes, sa postavilo aj s charizmatickou herečkou Milkou Zimkovou, ktorá recitačne dopĺňala vystúpenie, pred publikum i tisíce televíznych divákov 10 žien z blízkej Jarabiny. Aj keď skúsené ženičky (a v súbore sú aj štyri také, ktoré v ňom pôsobia 40 rokov) už majú trému zvládnutú, ako sa vyjadrili, toto bolo niečo iné. „Finálové kolo bolo hlavne o zodpovednosti, pretože postaviť sa pred také divácke fórum s takou televíznou sledovanosťou, to bola veľká zodpovednosť. Jednoducho, čím sme staršie, tým máme väčší strach a aby sme si neurobili hanbu, tak sme sa svedomito pripravovali,“ povedala jedna z členiek Daniela Derevjaníková. Hanbu veru Jarabinčanky neurobili, práve naopak. Dôstojné, priam zimomriavkové vystúpenie im prinieslo veľké ovácie. „Na mňa najväčší dojem urobilo, keď sa pani Ľubica Čekovská a aj ďalší významní ľudia zo šoubiznisu vo finále postavili a tlieskali. A keď vás takíto odborníci takto uznajú, to nič netreba, ani výhry,“ povedala ďalšia členka Anna Derevianíková a pripomenula, že bez lídrovania, tak organizačného v podobe dlhoročnej vedúcej Márie Kaňovej i odborného v zastúpení Anny Derevjaníkovej ml., by neboli za nimi takéto úspechy. Pochvaly od maestra Petra Dvorského či „obávaného“ Jána Ďurovčíka vo finále jednoducho pohladili duše Jarabinčaniek. Napokon, práve odborná porota už v semifinálových kolách vyzdvihla Poľanu vysoko, keď jej dala ako jedinému súboru v hlasovaní všetkých päť srdiečok. No a divácke SMS-ky, ktoré posúvali Jarabinčanky ďalej a ďalej až do finále, už boli pre ne veľkým zadosťučinením za roky práce, nácvikov, cestovania… Napokon aj ostatná účasť v programe Zem spieva bola mimoriadne náročná, hodiny a hodiny príprav, natáčania… Ako ale podotkli folkloristky, stálo to za to a získali neoceniteľné skúsenosti a cenné stretnutia.


Skoro nestihli kasting pod hradom Poľana sa síce nestala absolútnym víťazom, tým bol napokon Martin Repáň z Terchovej, nič to ale nemení na tom, že famózne reprezentovala obec, okres a kraj. Kurióznym je, že prihlášku do súťaže ženy skoro nestihli. A priznali aj, že ich k nej nabádal aj Mikuláš Kaňa, manžel jednej z členiek a bývalý starosta obce. „Boli práve na festivale v Litve. Stále som im volal, kedy sa vrátia, aby stihli kasting pod hradom Ľubovňa. Prišli 15 minút pred uzávierkou,“ dodal s úsmevom M. Kaňa (na fotografii dole vľavo). Nuž, osud asi chcel, aby to stihli. Napokon, rýchlo sa zbaliť, nechať rodiny, upiecť na cestu rezne (ktoré si vraj občas aj upečú v remoske na hoteli) a vždy pripravené a s úsmevom vystúpiť pred publikom – to majú Jarabinčanky v krvi a ako zhodne tvrdia, spev v srdci. Ostatným úspechom by ale vraj nemali „spyšnieť“, aj keď častejšie ich teraz zastavujú a pripomínajú im, že ich videli vo veľkom finále, kde vystupovali po FS Vranovčan (mimochodom, ten bol pre Jarabinčanky favoritom na výhru). Ale vlastne všetkých desať finalistov bolo podľa poroty mimoriadne vyrovnaných a ako sme sa dozvedeli, o rivalite tu nebolo ani reči. „Bola tam úžasná atmosféra, hlavne v zákulisí. To diváci nevideli, ako sme sa navzájom podporovali, obdivovali, držali si prsty… Bolo to také nenútené, nefalšované. Jedni druhým sme doslova priali, nezáležalo na výhre. Boli sme ako jedna súdržná rodina a bolo to nádherné,“ dopovedala ďalšia členka Anna Sukovatá. Nuž, všeobecne sú folkloristi jedna veľká rodina, lebo im ide o to isté – zachovanie nádherných tradícií. Ostáva tak už len veriť, že Poľana bude mať svojich pokračovateľov, lebo to je nateraz jediná boľačka súboru. „Pokiaľ nám budú slúžiť hlasy a zdravie, budeme spievať,“ povedala A. Derevianíková a s úsmevom dodala, že hádam urobia aj kasting a budú lanáriť mladých. Tak, veríme, že aj ostatná show spropagovala folklór natoľko, že priláka aj ďalšie generácie, aby aj ženy z Jarabiny mali komu odovzdať vzácne dedičstvo.

IMG_1984
20180303_234851
20180215_093141
20171208_124940
20171208_124237

Foto (archív FS Poľana)   


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 18 (9. máj 2018)


bottom of page