top of page
  • Writer's pictureMgr. Peter Šlosár

Počasie poriadne mení charakter

Updated: Jul 31, 2020


Už nadpriemerne teplé a pomerne suché počasie počas jari a leta bolo pre meteorológov nezvyčajným úkazom. Teraz, keď aj počas jesenných dní presiahla teplota vzduchu aj viac ako 20°C, meteorológovia predpokladajú, že štyri ročné obdobia budú charakteristické teplotami, ktoré budú typické iba pre dve – zimu a leto.


Nadnormálne teplé počasie počas predchádzajúcich týždňov bolo podľa meteorológov zapríčinené prúdením vzduchu v atmosfére. ,,Namiesto prúdenia od Atlantického oceánu do vnútrozemia Európy k nám prúdi vzduch častejšie od juhu, resp. od juhozápadu alebo naopak. Preto sú pri zmenách prúdenia vzduchu také výrazné teplotné výkyvy,“ prezrádza klimatológ Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Pavol Faško. Tohtoročná jeseň bude mať na niektorých meteorologických staniciach Slovenska najdlhšie neprerušené trvanie nadnormálne teplého počasia v tomto ročnom období. Dôkazom je fakt, že v predchádzajúcich troch týždňoch každý deň aspoň niekde na Slovenku prekročila maximálna denná teplota vzduchu 15 °C. Teplotné rekordy padali ale aj v našom okrese. Aké a kde, to sa dozviete v ĽN č. 43, ktoré bude v predaji do 26. novembra.


–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––


Vzhľadom k tomu, že publikovanie celých článkov negatívne ovplyvňuje predajnosť Ľubovnianskych novín, od septembra 2018 uverejňujeme na www.lms.sk, okrem plných článkov z predchádzajúceho čísla aj skrátené materiály, upútavky a fotogalérie z reportážnych výjazdov. Čerstvé informácie nájdete vždy v aktuálnom čísle ĽN. Nezabudnite si ho preto kúpiť, stojí iba 35 centov. Podporíte tak predajnosť, ktorá je v týchto neľahkých časoch priam rozhodujúca.

[/spb_text_block]

bottom of page