top of page
  • Writer's picturePhDr. Eva Halamová

Poznáme novú kráľovnú čitateľov!

Updated: Jul 28, 2020


Radi čítajú, chodia do knižnice a vyznajú sa v nej. Taký je v skratke profil čitateľov, ktorých hľadala v utorok 14. marca Ľubovnianska knižnica. Trinásť žiakov (z toho 4 chlapci) našich mestských škôl si totiž v súťaži o Kráľa čitateľov zmeralo svoje sily. A suverénne vyhrala Klaudia Schurdáková, ktorá stratila v súťaži len päť bodov.


Nová Kráľovná čitateľov má 13 rokov, je žiačkou 7. ročníka v ZŠ Za vodou v Starej Ľubovni a medzi jej záľuby patrí najmä čítanie, vďaka ktorému viac rozumie textom a je lepšia v slovenčine a literatúre. Najradšej má dobrodružné knihy, iba nedávno dočítala Bieleho tesáka od Jacka Londona, nepohrdne však ani inými žánrami. Ako priznala, v knižnici sa cíti ako doma. „Vôbec som ale neverila, že to môžem vyhrať. Som tu druhýkrát a minulý rok som skončila, myslím, šiesta, takže tohtoročná výhra bola pre mňa naozaj nečakaná,“ prezradila Klaudia Schurdáková, ktorá predstihla Máriu Hardoňovú a Emmu Kičurovú a stala sa Kráľovnou čitateľov. „O tento titul bojovali žiaci zo ZŠ Komenského, Levočskej, Za vodou a z 8-ročného gymnázia Terézie Vansovej. Aj keď bolo tento rok menej súťažiacich a len z mestských škôl, konkurencia bola veľká,“ ozrejmila Zuzana Lukačovská z Ľubovnianskej knižnice.

kráľ čitateľov3

Súťažilo sa v piatich disciplínach. Žiaci mali správne uhádnuť ukážky zo sfilmovaných kníh, vyhľadať určené knihy a nájsť v nich napríklad register, vydavateľské údaje a pod. Ďalej na nich čakal test, ktorý bol všeobecným prehľadom o knižnici, práca s on-line katalógom a rozprávková skladačka. „Keďže v Týždni slovenských knižníc bol aj Deň ľudovej rozprávky Pavla Dobšinského, táto úloha bola zameraná na rozprávku Múdry Maťko a blázni práve od tohto autora. Súťažiaci mali úryvok zo zastaraného jazyka preložiť do súčasnej reči. Zároveň mohli získať správnymi odpoveďami o ňom aj bonusové body,“ dodala Z. Lukačovská, ktorá priznala, že niektoré úlohy boli síce pre deti náročnejšie, ale napokon to všetci zvládli veľmi dobre. „Hlavolamom bolo pre nich najmä rozlúštenie skratky MDT, čo je  Medzinárodné desatinné triedenie (odbornej literatúry). Zasmiali sme sa aj na odpovediach, na čo slúži bibliobox. Niektorí totiž napísali, že tam vracajú knihy, keď sú leniví vyjsť po schodoch do knižnice,“s úsmevom načrtla aj vtipné momenty súťaže pracovníčka knižnice.

kráľ čitateľov1

Víťazka Klaudia Schurdáková s Emmou Kičurovou (vľavo) a Máriou Hardoňovou.


ANKETA: AKO BOLO NA SÚŤAŽI?


13 súťažiacich si aj tento rok vyskúšalo, aké je to zápoliť o titul najsčítanejšieho a najdôvtipnejšieho detského čitateľa. A čo bolo pre žiakov 2. stupňa ZŠ a osemročného gymnázia najťažšie a čo naopak najľahšie, sa dozviete v nasledujúcej ankete:


Sofia Faltičková, ZŠ Komenského: – Na tejto súťaži som bola prvýkrát a najväčší problém mi robil test a rozprávková skladačka, filmové ukážky a hľadanie knižiek bolo celkom ľahké.

Sarah Krafčíková, ZŠ Komenského: – Celá súťaž bola zábavná, pre mňa trošku náročnejšia, keďže až tak často do knižnice nechodievam. Ak bude ale možnosť, určite sa opäť zapojím. Mária Hardoňová, ZŠ Levočská: – Na súťaži som bola aj vlani a myslela som si, že to bude tento rok jednoduchšie, no nebolo. Najťažšou úlohou bola pre mňa rozprávková skladačka, kde sme mali „preložiť“ príbeh z minulosti do modernejšieho jazyka. Emma Kičurová, ZŠ Levočská: – Súhlasím s Máriou, tento rok to bolo aj pre mňa ťažšie, najviac mi dal zabrať test. Ostatné úlohy boli celkom jednoduché, a keďže knižnicu pravidelne navštevujem, nemala som problém. Veronika Jeleňová, ZŠ Levočská: – Bola som tu prvýkrát a myslela som si, že to bude jednoduchšie, ale test bol náročný. Za vyskúšanie to však určite stálo.


bottom of page