top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Postupné zveľaďovanie zanedbaných kútov mesta

Múry pod mestským úradom zaujali farebnou aplikáciou, zdevastovaný povrch steny osviežil maliar Ján Dzugas pochádzajúci z Levoče, ktorý už 40 rokov žije v Starej Ľubovni.


Maľba sa realizovala v rámci projektu Uzol kultúry 2021 a na návrh Centra voľného času bol vybratý a odporúčaný samospráve umelec, ktorý sa venuje okrem maľovania aj kresbe portrétov, reštaurovaniu starých obrazov a sôch, sakrálnej tvorbe či tvorbe reliéfov a rezbárstvu, ale aj návrhom a realizácii interiérových riešení.


Reakcie sú pozitívne

„Uvažoval som nad návrhom, ktorý by upútal pozornosť ľudí, zaujal malých i dospelých a bol potešením pre oko aj dušu. Zvolil som si preto prírodný motív, ktorý by poukázal na pestrosť a rozmanitosť našej prírody, aby to bolo niečo pozitívne, veselé a farebné,“ uviedol maliar, ktorý musel svoju prácu v exteriéri prispôsobovať aj počasiu.

Na dielo bola použitá fasádna farba, do ktorej umelec primiešaval farebné pigmenty, realizácia trvala jeden mesiac. „Aby som vytvoril niečo jedinečné pre naše mesto, zhotovil som to ako interaktívnu fotostenu, aby sa mohli pri nej návštevníci mesta odfotiť a odnášali si pekné spomienky. Každý si tam môže nájsť aj svoj štvorlístok pre šťastie,“ uviedol Ján, ktorý sa doteraz stretol iba s pozitívnou spätnou väzbou. Umelec je rád, že mohol priniesť niečo nové, čo sme tu doteraz nemali, a keďže v meste sa nachádza ešte veľa takýchto zanedbaných miest, radnica uvažuje aj o ďalšom zveľaďovaní nevábnych plôch.


O autorovi

Maliar Ján Dzugas pochádza z obce Vyšný Slavkov v okrese Levoča, už ako malý chlapec rád kreslil. Jeho záujem o umenie sa stále stupňoval. Na strednej škole študoval výtvarný smer a počas štúdia sa zapájal do rôznych výtvarných súťaží. Vo svojej tvorbe sa zameriava predovšetkým na olejomaľbu a maľbu akrylom. Svoje diela prezentoval na vernisážach v Starej Ľubovni a Poľsku. Medzi jeho významné práce patrí realizácia nástenných malieb v kostole v Chmeľnici, Jakubanoch či oltárne obrazy, krížové cesty a kaplnky – Vyšný Slavkov, Brezovica, Nižný Slavkov, Medzianky.


Jana Blašková, foto: archív J.D.

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 41 (2. november 2022)







bottom of page