top of page
  • Peter Rindoš

Porušili zákaz? Na stole je podnet

Porušovanie opatrení v súvislosti s covid-19 sprevádza okrem kontrol hygienikov a polície aj dohľad viacerých občanov. Pri jednom z podnetov, ktorý prišiel do našej redakcie, nás občania upozornili na fungujúce fitnescentrá v Starej Ľubovni, ktorých prevádzka je už niekoľko týždňov zakázaná.

Prevádzka fitnescentier bola zakázaná už v čase, kedy sa Staroľubovniansky okres nachádzal v takzvanej čiernej farbe. Opatrenie platí aj v aktuálne núdzovom režime. „Je veľmi znepokojujúce, že Slovensko je celosvetovo najhoršie v počte úmrtí na COVID-19, že nemáme voľné lôžka v nemocniciach, ľudia umierajú v domácom prostredí a v ľubovnianskych fitness centrách cvičí aj 20 osôb v jednom okamihu!“ bolo uvedené v podnete ľudí, ktorí chcú zostať v anonymite. Ako ďalej poznamenali, udalosti pôvodne nechceli medializovať, napokon sa tak rozhodli, lebo sa nevyriešili.


OKNÁ PRELEPENÉ KARTÓNMI ČI NARODENINOVÁ OSLAVA

Obyvatelia, ktorí vystríhajú pred nedodržiavaním opatrení, nám vo veci fitnescentier zaslali aj niekoľko fotografií a videí. Vidno na nich osvetlené miestnosti, na niektorých aj koordinovaný pohyb, pravdepodobne cvičiacich osôb. Ako je v podnetoch uvedené, neskôr boli viaceré okná na prevádzkach prelepené kartónmi, aby vonku neprenikalo svetlo.

Niekoľko podnetov, vrátane žiadostí o štátny zdravotný dozor zaslali pohoršení ľudia aj hygienikom. Tí sa prípadom venovali a dotknutým osobám zaslali aj stanoviská. V nich popisujú kontroly jednotlivých fitnescentier. Pri jednej z nich zastihli úradníci na mieste prevádzkovateľku a ďalších, približne šesť osôb. Dôvodom mala byť narodeninová oslava. „Orgán rozhodne o ďalšom postupe z dôvodu porušenia zákazu osláv,“ reagovala hygiena. V inom zariadení zase jej pracovníci natrafili na prevádzkovateľku s manželom a dieťaťom, no tí vykonávali upratovacie práce.

Pri ďalšom zariadení zistili hygienici okresu už konkrétne porušenia. Na mieste totiž zaregistrovali v centre cvičencov. Prevádzkovateľovi následne uložili zákaz. Sumárne podania na fitnescentrá zároveň vyhodnotila za opodstatnené.


VYŤAŽENÍ HYGIENICI

V celej veci sme oslovili aj viaceré z dotknutých fitnescentier. Niektorí telefóny nezdvíhali a až na jedného, neodpovedali ani na zaslané mejly. Podľa našich informácií z RÚVZ v Starej Ľubovni, hygienici pripravujú v najbližších dňoch k celej veci stanovisko.

Ako sme už viackrát informovali, pracovníci hygieny sú podobne ako zdravotníci dlhodobo pracovne vyťažení. Neustále fungujú počas večerov i víkendov. Popri bežnej činnosti vykonávajú trasovanie podozrivých ľudí na covid-19, množstvo kontrol a odpovedajú na kvantá podnetov. Z časového hľadiska ide o extrém. „Chceme podotknúť, že zamestnanci orgánu verejného zdravotníctva vo svojej územnej pôsobnosti okresu Stará Ľubovňa vykonávajú svoje kontroly v čase mimoriadnej pracovnej vyťaženosti počas pandémie ochorenia covid-19 či už samostatne alebo aj v spolupráci s Policajným zborom SR a často sú tieto kontroly aj v neskorých popoludňajších a večerných hodinách,“ uviedol v stanovisku RÚVZ.


Kontroly hygienikov:

210 skontrolovaných

prevádzok celkovo

83 maloobchodných

prevádzok

44 fitnescentier

38 prevádzok

so službami

34 stravovacích

zariadení

10 ubytovacích

zariadení

1 umelé kúpalisko


(kontroly v období od 18. októbra do 30. novembra 2021)


Ilu. foto: wix

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 45 (1. december 2021)

bottom of page