top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Poplatok za odpad ide hore!

Updated: Jul 17, 2020


EKOS.auto.02

Za odpad zaplatia obyvatelia Starej Ľubovne o štvrtinu viac! Nepopulárne opatrenie, ktoré začne platiť od budúceho roka schválili mestskí poslanci. Podporili tak návrh vedenia mesta, ktoré už niekoľko rokov ráta straty za odvoz a likvidáciu odpadu za desaťtisíce eur. Pognózy naznačovali, že v budúcnosti by to mohlo byť ďaleko horšie.


Kým doteraz zaplatil bežný obyvateľ mesta ročný poplatok v sume vyše 19 eur, od budúceho roka to bude až 24 eur. Ide teda o 25 percentné navýšenie. „Nie je to populárne, skôr nevyhnutné. Poplatok za odpad by mal totiž vykrývať náklady na jeho odvoz a likvidáciu. Odporúča to aj Najvyšší kontrolný úrad,“ vysvetľoval na minulotýždňovom zastupiteľstve primátor Ľuboš Tomko. Ak by sa podľa primátora poplatok ani teraz nezvyšoval, dlh by mohol stúpnuť až na úroveň 180 až 200-tisíc eur. „Zvýšením poplatku sa len zmierni strata mesta. V súčasnosti za odvoz a likvidáciu doplácame až 117-tisíc eur. Ak by sme chceli vyrovnaný rozpočet, poplatok by musel byť na úrovni 28 eur,“ poznamenal Ľ. Tomko. Podľa odhadov sa po aktuálnej zmene v poplatkoch zvýšia príjmy mesta o 62-tisíc eur za rok.


Tlak na zvyšovanie cien Suma za odpad sa od roku 2009 zvyšovala v Starej Ľubovni minimálne. Konkrétne návrhy s výraznejším riešením, ani nálady poslancov žiadnu ďalšiu zmenu nepriniesli. Prognózy naznačujú, že ani budúcoročný nárast nemusí byť konečný. Momentálnym problémom sú totiž skládky. „Zvyšovanie nákladov za odvoz a likvidáciu môže byť veľmi drastické. Skládka v Spišskej Belej, kam vozíme odpad, už má svoju kapacitu naplnenú a hoci sa má rozširovať, prevádzkovateľnepočíta s tým, aby tam naša spoločnosť Ekos odpad vozila,“ prezradil Ľ. Tomko.


V najbližšom období má byť na Slovensku zatvorených približne 30 skládok. „V tomto roku bola zatvorená skládka v Ľubici. Kežmarok i my sme vozili odpad do Žakoviec. Od prevádzkovateľa skládky však vieme, že bude tlačiť na zvyšovanie cien. Taktiež, z pohľadu legislatívy bude stúpať poplatok za uloženie odpadu.“ Aj preto sa odhaduje, že pri objeme mestského odpadu štyritisíc ton ročne môžu ďalšie náklady mesta stúpnuť až o 80 tisíc eur.


Zľavy už nebudú také výrazné Z plnej sumy poplatkov za odpad budú aj naďalej niektoré skupiny obyvateľstva sčasti oslobodené. Ide najmä o starších či ľudí s preukazom zdravotného postihnutia. Ich “zľavy“ však budú o niečo nižšie. Je to aj preto, že v meste počty s úľavami výrazne narastali, čo spôsobovalo radnici ďalšie straty. „Kým v roku 2007 sme mali 3 386 osôb uplatňujúcich si zľavu, v súčasnosti ich je až 5 156,“ upresnil primátor.


Reakcie poslancov Michal Šipoš: – Určite by bolo ľahšie cenu nezvyšovať, strata 117-tisíc eur však hovorí za všetko. Aj preto musíme poprosiť ľudí o pochopenie. Každý z nás by sa mal zamýšľať, ako produkciu odpadu znižovať, ide o obrovskú enviromentálnu záťaž.


Rudolf Žiak: – Je to vážna vec, treba to riešiť konkrétnymi krokmi a najmä komunikovať s občanmi. Napríklad v panelákoch sú pripomienky, že z okolitých obcí chodia vyhadzovať odpad do našich kontajnerov.

Peter Sokol: – Žijeme príliš konzumne, odpadu pribúda, každý musíme začať od seba. Treba hľadať riešenia vo vyspelých krajinách. Aj vo výchove, v škole je potrebné klásť dôraz na osvetu. Žiaľ ceny sú realitou, z čoho iného zoberie mesto?

Ján Tomus: – Odkladať zvyšovanie by bolo ako prehadzovať horúci zemiak. Občanom však treba predostrieť konkrétne kroky.


Pavol Mišenko: – Často sa pohybujem v centre Viedne, kde medzi obytnými domami spaľujú odpad v malých spaľovniach, ktoré vyrábajú hneď teplo a teplú vodu. Asi sú teda technológie, ktoré to dovoľujú. Zvýšenie je nepopulárne, ale musí prísť, už len pre to, že doteraz sa poplatok nezvyšoval.


Zľavy na poplatku osoby ZŤP – 20 percent (doteraz 50 %) osoby nad 62 rokov – 20 percent (doteraz 40 %) pracujúci mimo mesta 12 mesiacov – 50 percent (doteraz 100  %) pracujúci mimo mesta 6 mesiacov – 0 percent (doteraz 40 %) študent mimo SL – 20 percent (doteraz 40 %) rodiny s viac ako 5 osobami – 50 percent (doteraz 100 %) šiesta osoba a ďalšia v rodine s viac ako 5 osobami


Poplatok za odpad od r. 2020 19,35 eur/bežný rok –  v súčasnosti 24,09 eur/bežný rok –  od budúceho roka


Peter Rindoš


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 33 (10. september)


bottom of page