top of page
  • Writer's picturePhDr. Eva Halamová

Policajti na bicykloch

Updated: Jul 23, 2020


Na bezpečnosť obyvateľov mesta i blízkeho okolia budú onedlho dohliadať aj členovia cyklohliadky. Štátni i mestskí policajti sú tak pripravení spolu s dobrovoľníkmi vyraziť do terénu.


Občianska cyklohliadka bude v prvom rade zameraná na prevenciu. V meste je množstvo objektov a areálov, ktoré sú využívané mládežou, neprispôsobivými občanmi alebo poškodzované vandalizmom. „Pred necelým rokom vznikla preto myšlienka angažovať sa aj iným spôsobom ako len dávaním pokút, a tak sa Odborový zväz polície v Starej Ľubovni rozhodol uchádzať na základe výzvy Ministerstva vnútra SR o finančnú pomoc pri realizovaní prevencie a preventívnych aktivít,“ ozrejmil Jozef Vasilík z OR PZ v Starej Ľubovni. Projekt v hodnote 5 tisíc eur bol napokon schválený a nakúpili sa štyri bicykle, nosič, bundy, tričká a ďalšie propagačné materiály.

Policajti budú vďaka bicyklom viac mobilnejší v teréne. Chýbať im nebude ani kamera na prilbe a ďalšie veci potrebné k výkonu ich povolania na dvoch kolesách.


Spolupráca polície a občanov

Projekt OZ Odborového zväzu polície v Starej Ľubovni s názvom Prevencia na kolesách, ktorý bol finančne podporený Ministerstvom vnútra Slovenskej republiky, vychádza z myšlienky, že na bezpečnosti sa môžu podieľať aj samotní občania. Aj preto budú členmi cyklohliadky štátni aj mestskí policajti, v čase ich osobného voľna, spolu s pedagógmi, rodičmi či ďalšími dobrovoľníkmi. Na pomoc si preto policajti zavolali aj pedagógov a zástupcov Rady rodičov zo ZŠ na Komenského ulici, s ktorými dlhodobo spolupracujú na mnohých preventívnych projektoch. „Prevenciu považujeme naozaj za najúčinnejší spôsob, ako predchádzať rôznym patologickým javom. Veľmi radi sme sa preto do projektu zapojili a budeme na ňom participovať,“ nechala sa počuť riaditeľka najväčšej ZŠ v meste Alžbeta Chamillová, ktorá iba potvrdila slová mužov v uniformách, že len vzájomnou spoluprácou všetkých ľudí možno vytvoriť predpoklady na úspešný boj s negatívnymi javmi. A to najmä v meste a jeho okolí. „Cyklohliadky začneme v meste a jeho priľahlých častiach, ako je Podsadek, ale v prípade záujmu ich rozšírime aj mimo mesta Stará Ľubovňa, napríklad do Podolínca či Lomničky. Aj kvôli tomu sme zakúpili nosič na bicykle,“ dodal J. Vasilík.

Už v týchto dňoch tak bude možné stretnúť mužov zákona a ďalších dobrovoľníkov v uliciach Starej Ľubovne. Verme, že sa im bude dariť tak dobre ako kolegom z amerického seriálu Modrý Pacifik.


bottom of page