top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

Pohľad do detskej duše

Updated: Jul 2, 2020


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Bývalá učiteľka Anna Rybovičová z Jakubian o týždeň oslávi svoje 91. narodeniny.  Učiteľskému povolaniu sa venovala 33 rokov. Mala piatich bratov, Andrej a najstarší Janko boli tiež učiteľmi. Vydala sa za Štefana Ryboviča, ktorý sa neskôr takisto stal učiteľom. Učiteľstvo v rodine teda hralo prím, nielen o ňom už viac v rozhovore.


Kedy prvýkrát u vás skrsla myšlienka pustiť sa touto cestou? – Keď som bola v piatej triede, tak som mojej pani učiteľke pomohla vziať domov diktátové zošity. Mala v izbe veľmi pekne a ponúkla ma zákuskom. V tej dobe zákusky neboli. Boli sme radi, keď bol aspoň chlieb, iba na sviatky  mama upiekla makovník. Takže o mojom budúcom celoživotnom povolaní rozhodol vlastne jeden koláč.


Skúste sa vrátiť ešte do svojich školských čias, naznačili ste, že to nebola ľahká a prajná doba… – Najprv som chodila do školy v Jakubanoch a potom päť rokov do Starej Ľubovne. Ráno o šiestej som peši vyrážala z domu. Najhoršie sa mi išlo v zime, potme vo fujavici. Obula som si kopcuny (obuv zo súkna) a obliekla kožuch. Mama okolo mňa obviazala hrubú šatku tak, aby som videla na jedno oko a vyprevadila ma na cestu. Keď predo mnou prešli sane s koňom, mala som aspoň cestičku. No niekedy sa bolo treba brodiť snehom. Keď som sa vrátila zo školy, doma bola vždy nejaká práca. Mali sme obchod, kde som väčšinou po škole predávala, aby mama mohla porobiť iné práce. Učila som sa až večer pri petrolejovej lampe. Potom som ešte päť rokov chodila do učiteľskej akadémie v Prešove.


Kde ste začali učiť po skončení štúdia? – Začínala som v obci Vagrinec. Škola bola pod lesom mimo dediny. Prvý deň som bola odvážna. Myslela som, že bez problémov prenocujem. Ľahla som si, zhasla a  o chvíľu začali vyliezať myši. Celú noc som nespala a odháňala ich. Ráno som vzala kufor a vybrala sa na druhý koniec dediny, kde bol jediný domček s dvomi miestnosťami. Gazda nebol proti, aby som u nich ostala, ale jeho žena ma vôbec nechcela prichýliť. Povedala som, chcete – nechcete, nikam nejdem, položila som kufor a nepohla som sa. Nakoniec som mohla ostať.

Celý rozhovor si môžete prečítať v ĽN č. 13,  ktoré bude v predaji do 8. apríla. 


Vzhľadom k tomu, že publikovanie celých článkov negatívne ovplyvňuje predajnosť Ľubovnianskych novín, od septembra 2018 uverejňujeme na www.lms.sk, okrem plných článkov z predchádzajúceho čísla aj skrátené materiály, upútavky a fotogalérie z reportážnych výjazdov. Čerstvé informácie nájdete vždy v aktuálnom čísle ĽN.


bottom of page