top of page
  • Peter Rindoš

Plná hala tlieskala odchovancom. Pred 20 rokmi postúpila Stará Ľubovňa do extraligy

Updated: Aug 2, 2023

Sezóna, na ktorú sa zabudnúť nedá! Volejbalisti Starej Ľubovne sa pred 20 rokmi dostali prvýkrát v histórii do mužskej extraligy. Atmosféra v meste bola mimoriadna, postupom do najvyššej súťaže si fanúšikovia úspech užívali.

Vybojovali postup do extraligy

ŠKM Pienstav v sezóne 2002/2003. Horný rad zľava - J. Bulko (manažér), E. Andreánsky, R. Stašák, R. Keda, Ľ. Žilka, P. Pčolka, D. Müncner. V strede – R. Troščák, P. Vitkovský (tréner). V podrepe – M. Kirkov (fyzioterapeut), J. Senko, M. Štefaňák, S. Lampart ml. Foto: archív P. Vitkovský (z knihy Mikuláša Hreška 80 rokov volejbalu Stará Ľubovňa). Na fotografii chýbajú hráči Miroslav Hnaš a Marek Kseňák.


Ambíciou postupu medzi elitu sa Staroľubovňania netajili už v roku 2002. Počiatočným krokom bolo suverénne víťazstvo v prvej lige Východ, následná baráž proti súperovi z Nového Mesta nad Váhom však nevyšla. V roku 2003 sa suverenita ŠKM Pienstav Stará Ľubovňa zopakovala a víťazstvo v prvej lige znamenalo už priamy postup bez baráže. „Dosiahnutý úspech bol o to cennejší, že tréner P. Vitkovský mal vo svojom 14-člennom kádri až 11 vlastných odchovancov. Stal sa prvým trénerom staroľubovnianskeho volejbalu, ktorý priviedol mužský tím do najvyššej súťaže na Slovensku,“ napísal Mikuláš Hreško vo svojej knihe 80 rokov volejbalu Stará Ľubovňa.


Dokázali poraziť každého

Práve spomínaný tréner Pavel Vitkovský mal mimoriadnu zásluhu na postupe medzi slovenskú volejbalovú elitu. „Spomínam si na to veľmi rád, pretože od začiatku, keď som sa vrátil domov z vysokej školy, tak som trénoval mládež i juniorov s viacerými úspechmi. Niekoľko chlapcov, ktorí už prešli do mužskej kategórie, prišlo neskôr za mnou, či by som ich šiel trénovať. Veci sa nejakým spôsobom dotiahli. Keď sa nám podarilo postúpiť, bolo to o to cennejšie, že išlo o mojich juniorov alebo gymnazistov, teda odchovancov Starej Ľubovne,“ obzrel sa do minulosti P. Vitkovský, ktorý vyzdvihol aj pozoruhodnú štatistiku z prvej extraligovej sezóny. „S každým zo súperov, vrátane majstra sme dokázali vyhrať aspoň jeden zápas.“

Staroľubovňanom vstup do extraligy výsledkovo nevyšiel. V úvodných dvoch zápasoch podľahli na pôde favoritov z Humenného i Prešova zhodne 3:0. Prvé extraligové víťazstvo si však pripísali hneď v ďalšom dvojkole na domácej palubovke. Nad VŠC STU Bratislava zvíťazili 3:0 a aj preto prehra s vtedajším suverénom VKP Bratislava až tak nebolela. „Aj keď sme prehrali, ľudia v preplnenej hale nám tlieskali v stoji. Chlapci bojovali, atmosféra bola fantastická,“ zaspomínal sa na jeden z míľnikov volejbalu v Starej Ľubovni Jozef Bulko, ktorý v tom čase vykonával pozíciu manažéra či vedúceho mužstva. „Celkovo vládla eufória. Extraligu sme k nám chceli dotiahnuť, a to sa podarilo,“ dodal športový zanietenec.

Z desiatich najlepších družstiev na Slovensku napokon skončila Stará Ľubovňa po základnej časti ôsma a pozíciu si udržala aj po nadstavbe. Žiaľ, v ďalšej sezóne sa tím s najvyššou slovenskou súťažou rozlúčil.

(Pozn.: Materiál bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 27, 12. júla 2023)



bottom of page