top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Patrik Boďo hovorí o skončení rwm futsalovej ligy

Updated: Jul 14, 2020


nova futsal

Viac než osem týždňov, od 10. decembra do 5. februára prebiehali futsalové súboje v staroľubovnianskej športovej hale. Zapojilo sa do nich 157 hráčov z ôsmich tímov, ktorí v 36-tich zápasoch nastrieľali presne 284 gólov. O práve skončenom ročníku sme sa porozprávali so šéfom organizačného štábu Patrikom Boďom.


Minulý rok skončila jedna etapa Okresnej futsalovej ligy, odohralo sa 26 ročníkov. Keď organizátori oznámili, že už nebudú pokračovať, bolo dosť dlho ticho a zdalo sa, že nová sezóna nebude. Nakoniec ste prišli s tým, že pokračovať sa predsa len bude a, že bude „nová, iná, ale naša“. Môžete ten slogan trošku rozviesť? 

DSC_0340

- Ten slogan sa rodil spontánne. Nová, pretože je nová po 25 rokoch a organizuje ju úplne nový organizačný tím. Iná, pretože nový organizačný tím sa snažil priniesť niečo nové, čo tu doteraz nebolo a naša preto, že je to aj napriek novým organizátorom stále naša ľubovnianska liga, ktorá tu 25 rokov funguje a stále má čo ponúknuť. Dôkazom bolo finále, ktoré ponúklo divákom výborný zážitok.




Ako prebiehala príprava nového ročníka, ktorý sa vám podarilo zorganizovať tak, že všetko klapalo, všetko išlo ako po masle? – Navonok sa zdalo, že je ticho, ale ja som intenzívne pracoval na tom, aby liga pokračovala. Najprv som sa snažil presvedčiť starých organizátorov, aby pokračovali v práci, ale nepochodil som, čiže kapitola sa skutočne uzavrela. Tak prišla alternatíva B, vybudovať nový organizačný tím. Oslovil som veľa ľudí, známych, kamarátov, rodinu. Zo začiatku odozva nebola, už som bol skeptický. Nakoniec nastala asi tá správna konštelácia hviezd a podarilo sa zaangažovať nejakých ľudí. Začal som robiť s bratrancom Petrom Starosundeckým, pridal sa Jozef Štefánik, ktorý bol vtedy bez práce a Patrik Maliňák. Všetci majú skúsenosti s futbalom, ale nikdy sa nepodieľali na organizovaní takýchto podujatí. A preto sme mali trochu obavy, ako to dopadne. Ale aj vďaka užitočným informáciám od starých organizátorov sa podarilo pripraviť nový ročník súťaže. Prvou úlohou nového tímu bolo zabezpečiť účasť mužstiev a zhodli sme sa, že by ich malo byť minimálne šesť, napokon ich bolo osem. A v decembri sa súťaž rozbehla. Chcem pritom vyzdvihnúť disciplinovanosť tímov. Za celé dva mesiace nebol preložený ani jeden zápas. Určili sme si dopredu pravidlá, tímy mali nižšie štartovné a viac benefitov ako po minulé roky, čo ich motivovalo dodržiavať termíny.


Prvý ročník je už históriou. Videli sme veľa zaujímavých zápasov a finále bolo vyvrcholením. Objavili sa nové tváre, niektorí starší hráči sa pomaly vytrácajú. Ako by ste zhodnotili váš premiérový ročník? – Dnes je doba, kedy sú ľudia nútení cestovať za prácou. Nie sú doma a musíme doslova ťahať hráčov za ruky, aby prišli hrať. Nie je to chyba hráčov, ale celého tohto systému v našej republike. Aj preto som veľmi spokojný, že tá generačná výmena nastáva, ale že to nie je radikálne, ale ide o kontinuálny proces. Mali sme tu tím FK Gerlachov, tí „starší“ páni trénujú raz v týždni a zahrali si, dostali sa až medzi štyri najlepšie tímy. Liga sa omladzuje, v tomto ročníku sme tu mali dva tímy mladíkov – MFK Stará Ľubovňa a Plavnica U19, ktorí hrali túto súťaž prvýkrát a nesklamali. No a finále ponúklo všetko, čo malo ponúknuť, boli tam góly aj fauly, neuveriteľné brankárske zákroky. A rozhodli až jedenástky, čiže bolo tam všetko, čo si diváci mohli priať.


Možno trošku chýbali nejaké známe mená odchovancov ľubovnianskeho futbalu, ktorí hrajú v rôznych súťažiach po celej republike aj mimo nej. – V súčasnosti máme dosť talentovaných odchovancov, z ktorých mnohí majú reprezentačné povinnosti, a to bola hlavná prekážka, že nemohli prísť domov a posilniť domáce tímy.  Sme radi, že aspoň na play-off prišiel Marek Karpiak, Marián Lysák, ktorý si už pripísal reprezentačný štart, potom aj Adrián Mušinský. Do kariet nám nehralo ani to, že všetky sviatky vyšli na víkend, keď sme počas nich nemohli hrať ligu a kedy boli reprezentanti doma.


Premiérový ročník sa vám vydaril a predpokladám, že v tomto projekte budete pokračovať. Máte predstavu, ako bude vyzerať nový ročník a čím prekvapíte priaznivcov futsalu? – Práve skončený ročník sa podarilo odohrať napriek časovej tiesni bez problémov. Už tento rok sme ponúkli divákom niečo viac. Spustili sme nový web, ktorý bol responzívny, prispôsobený mobilným telefónom. Veľa informácií sme dávali na sociálne siete, kde sme boli veľmi aktívni. Snažili sme sa priniesť divákom počas sviatkov nejaké občerstvenie. Mali sme veľa online súťaží, kde sa mohli zapájať diváci a získať zaujímavé ceny od našich sponzorov. Samozrejme, chceme všetko skvalitňovať a možno prinesieme aj niečo nové. 

futsal 2

Text a foto: Ján Petrus


bottom of page