top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Parkovanie v meste nebude zadarmo!

Updated: Jul 2, 2020


DSC_0113

Od 1. októbra už nebudeme môcť parkovať v centre mesta a priľahlých lokalitách na pozemkoch mesta bezplatne. Po dlhšej diskusii sa napokon mestskí poslanci vo štvrtok stotožnili s návrhom radnice a prijali VZN č. 64 o regulovaní parkovania vozidiel na vymedzenom území mesta Stará Ľubovňa.


Čo to znamená pre tých, ktorí boli zvyknutí, že okrem štyroch súkromných parkovísk  nemuseli vyberať peňaženku pri parkovaní? To, že o päť mesiacov už budú musieť zaplatiť. A to v čase od 7.00 do 16.00 h a teda 50 centov na hodinu, a to pri zaplatení v parkovacom automate (celý deň 3 €). Výhodnejšie bude platenie mobilnou aplikáciou, na hodinu to vyjde 0,45 €, celý deň 2,95 €. A bude tu možnosť kúpiť si od mesta aj celoročnú karta za 200 eur. Polovičnú zľavu tu poslanci „vybojovali“, aj na základe podnetov od občanov, pre držiteľov preukazu ZŤP. „Na komisii sme to preberali a boli pripomienky, tak k tomu, že keď spoplatníme parkovacie miesta, ktoré sú dané, zaplnia sa nám všetky bočné ulice tých, ktorí tam bývajú. Ďalej je tu problém s tými, ktorí sú ZŤP…“ poznamenal v úvode diskusie poslanec Rudolf Žiak. Aj keď odzneli poznámky k tomu, že prax ukazuje, že tento preukaz zneužívajú občas aj ostatní členovia rodiny, výsledok je taký, že hendikepovaní budú mať permanentku na celý rok za 100 eur. Poslanci sa pristavili aj pri tom, či bude ročný parkovací lístok prenosný. A teda napokon bude. Tzn., že podnikateľ alebo fyzická osoba, ktorí majú viac áut, budú môcť parkovať s jednou permanentkou na všetky, ich evidenčné čísla ale musia byť na nej uvedené. A platiť bude aj to, že od úhrady za dočasné parkovanie sú oslobodené služobné štátne i mestské autá a mestských podnikov.


Obavy o preplnené bočné ulice


To, že mestské parkoviská by mali byť spoplatnené, prakticky nik z poslancov nespochybňoval, poslancov ale trápili iné problémy, ktoré sa k novinke môžu pridružiť. To, i ktoré parkoviská konkrétne budú po novom spoplatnené, sa dozviete v ĽN č. 17, ktoré bude v predaji do 6. mája.


–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––


Vzhľadom k tomu, že publikovanie celých článkov negatívne ovplyvňuje predajnosť Ľubovnianskych novín, od septembra 2018 uverejňujeme na www.lms.sk, okrem plných článkov z predchádzajúceho čísla aj skrátené materiály, upútavky a fotogalérie z reportážnych výjazdov. Čerstvé informácie nájdete vždy v aktuálnom čísle ĽN. 

bottom of page