top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

VIDEO Padol REKORD! Mestský park obkolesili 450-metrovým šálom na dvakrát

Updated: Jun 3, 2022

Obnova série Ľubovnianskych majálesov po náročnom pandemickom období priniesla okrem tradičných súčastí jarného festivalu aj novinku – splnenie stanoveného rekordu, obkolesenie parku šálom uštrikovaným seniorkami. A podarilo sa ho dokonca aj prekročiť!



V posledných rokoch sa stali veľké pletené šály vrcholom ženskej módy. Ten, na ktorom pracovali seniorky z Klubu dôchodcov v Starej Ľubovni pod vedením Márie Strukovej počas celého pandemického obdobia, však nevyzdvihuje ženskú krásu, ale obkolesil park na Námestí generála Štefánika a takto symbolicky zauzlil všetky generácie do jedného veľkého spoločného uzla.


Prepojenie generácií

„Rozhodli sme sa zauzliť mladú, staršiu i strednú generáciu a tí sa stretávali pri rôznych ručných prácach, a takto vznikol i tento šál. Trošku nám pandémia prekazila naše plány, pretože sa nemohli ľudia stretávať, ale veľmi iniciatívne sa tejto šance chopili členky Klubu dôchodcov a výsledkom je tento finálny výstup z recyklovateľného materiálu, ktorý poslúži i ďalej, pretože z tejto vlny sa budú štrikovať opäť nové veci,“ objasnila Eva Kollárová, vedúca oddelenia kultúry v meste.


Šál bol dlhý skoro 450 metrov a obkolesil park až dvakrát a na niektorých miestach až 3-krát. Podľa slov Márie Strukovej z Klubu dôchodcov tu treba poďakovať všetkým a hlavne najstarším seniorkám. „Niektoré už majú aj po osemdesiatke a celý čas nám pomáhali, či už páraním starých svetrov alebo pletením, ozaj vrúcna vďaka.“


Prvý ľubovniansky rekord tak nielen stmelil generácie a ukázal silu tej najstaršej, ale vyslúži si aj pozornosť. „Vznikne o ňom nielen zápis a certifikát, ale založíme i knihu rekordov, do ktorej sa ako prvý uvedie práve tento,“ doplnila E. Kollárová.

Ekologický podtext akcie podčiarkuje aj fakt, že šál vznikol z páraných pletenín a tie sa opäť zužitkujú, a to na rôzne svetre či vestičky pre charitu.






Jana Blašková, foto: autorka

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 21 (1. jún)

bottom of page