top of page
  • Writer's pictureMgr. Peter Šlosár

P. GUMULÁK: Fotograf musí svoje okolie vnímať inak

Updated: Jul 9, 2020


Výstava2

Vytvoriť fotografie, ktoré nielen zaujmú, ale u človeka spôsobia aj určitú dávku emócie, nie je vôbec jednoduché. Byť dobrým fotografom neznamená len vlastniť dobrý fotoaparát, ale dôležité je pozerať sa na okolie akýmsi umeleckým okom.


V Galérii Provinčný dom v Starej Ľubovni si môžete v týchto dňoch pozrieť tvorbu fotografov Prešovského kraja. Výstava zachytáva zbierku fotografií, ktoré umelci zachytili počas štvorročného obdobia v rámci fotografických dielní, ktoré organizuje Ľubovnianske osvetové stredisko s finančným príspevkom Fondu na podporu umenia. Celkovo sa ale toto podujatie konalo už po desiatykrát. ,,Táto výstava prezentuje tie najlepšie fotografie jednotlivých autorov, ktoré sa im podarilo zachytiť v rámci fotografických dielní. Tie sú špecifické tým, že každý rok sa vyhlasuje nejaká iná téma. Boli tu témy ako zub času, dokumentárna fotografia, krajina, východ slnka… Témy sú rôznorodé,“ prezradila organizátorka výstavy Anna Dragannová, na ktorú najviac zapôsobili diela fotografa Pavla Gumuláka a jeho exteriérové zábery modelky.

DSC_0800

Spomínaný autor nám ale prezradil, že v jeho fotografických zbierkach prevládajú iné motívy. ,,Venujem sa hlavne scenérií krajín. Zobrať fotoaparát, statív a ísť niekam do hôr je to, čo ma veľmi baví, keďže mojím koníčkom je aj turistika. Na tejto výstave ale prezentujem hlavne portréty ľudí k jednej z tém, ktorou bol zub času. Ide o unikátne zábery, pretože nie všetky osoby, ktoré som zachytil objektívom ešte žijú,“dodal fotograf zo Starej Ľubovne, podľa ktorého je dôležité mať na tradičné veci netradičný pohľad.,,Iba tak dokáže fotograf svoj talent naplno pretaviť do skutočných záberov, ktoré sa budú ľuďom páčiť,“povedal.

Výstava1

Fotograf P. Gumulák (vpravo) a jedno z jeho diel (menšia fotografia vyššie) počas výstavy s organizátorkou A.Dragannovou (druhá zľava) a ďalšími účastníkmi.


Veľa sa toho zmenilo Tým, ktorí sa zapojili do fotografických dielní, sa venujú renomovaní lektori, okrem fotografa Kamila Vargu aj Ľubovňan Jozef Česla. Podľa neho je fotografia živé umenie, ktoré sa aj počas priebehu tohto projektu, zmenilo. ,,Fotografia ako celok postupuje dopredu po všetkých stránkach, a to nielen technickej. Je to rovnaké ako v každom inom umení,“ vysvetlil J. Česla. Vývoj sa podľa neho zastaviť nedá a ani nemôže, to by vraj fotografii ublížilo. „Noví, mladí fotografi prinášajú aj nový pohľad na svet a súčasné umenie. Aj počas priebehu týchto fotografických dielní sa v tejto oblasti veľa zmenilo, a to hlavne v prístupe a pohľade ľudí. Dôležitá je nielen technika, ale aj nápad, myšlienka autora,“ dodal J. Česla. Súčasťou vernisáže bolo aj uvedenie do života zborníka prezentujúceho fotografickú zbierku autorov za prítomnosti gestora výstavy Pavla Jeleňa a vedúcej oddelenia kultúry a športu MsÚ Evy Kollárovej. A hovorilo sa už aj o budúcoročnej téme fotografických dielní, ktorou by podľa organizátorky A. Dragannovej mohol byť záber lietajúceho dravca. Výstava je pre verejnosť prístupná do konca novembra.

DSC_0788

Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 41 (14. november 2017)

bottom of page