top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

OLIVER SUCHÝ: Umenie má v živote človeka veľký význam

Updated: Jul 2, 2020


Spomínaný najobľúbenejší obraz ako spomienka, ktorá zachytáva babku.

Spomínaný najobľúbenejší obraz ako spomienka, ktorá zachytáva babku.


Ako učiteľ pôsobil na Základnej škole na Levočskej ulici v Starej Ľubovni 36 rokov. Vyštudoval ruský jazyk a výtvarnú výchovu v Prešove, neskôr doštudoval biológiu v Bratislave. So svojimi dielami sa verejne predstavil na súčasnej výstave Ľubovnianske spektrum 4. A to po 43 rokoch, v roku 1976 mal samostatnú výstavu v tunajšom kultúrnom dome. Keďže je v predčasnom dôchodku, má oveľa viac času na maľovanie, a keď ho oslovili s možnosťou vystavovať vedno s regionálnymi umelcami, súhlasil.


CESTA K UMENIU Na základnej škole neznášal matematiku a k tomu príbuzné predmety, viac inklinoval k prírodopisu a výtvarnej. Chodil na výtvarný krúžok, ktorý viedol už nebohý Štefan Tokarčík a stali sa dobrými priateľmi. „Vždy som sa zúčastňoval na školských súťažiach, kde som získal aj nejaké ocenenia. Na gymnáziu som pokračoval len tak amatérsky, viac ma vtedy zaujímala príroda,“ vrátil sa k prvotnému impulzu O. Suchý, ktorého otec bol lekár, no so silným a kladným vzťahom k výtvarnému umeniu. „Veľa čítal a zbieral obrazy. Stále sme chodili niekde na výstavy a priamo ma podporoval. Mal radosť, že robím to, čo zaujímalo aj jeho,“ pripomenie dnes bývalý pedagóg a prizná sa, že chcel byť najprv veterinárom, neskôr lesníkom. Aj napriek tomu, že si napokon vybral učiteľské povolanie, neopustil ho ale vzťah k poľovníctvu.


BABKA – VEĽKOU MÚZOU Najobľúbenejším dielom O. Suchého je portrét babky, ktorý má pre autora v sebe silnú symboliku. „Maľoval som ho na dvore pri kalvárii, kde babka bývala. V tom čase som skončil školu a odišiel na vojenčinu. Keď sa na obraz pozerám, stále ju vidím, je to moja pamiatka na ňu. Aj keď je to obraz zo starých čias, vytvoril som si k nemu silný vzťah.“


Niektoré svoje obrazy má vystavené aj doma. Na stene si našli miesto práve tie, ktoré zobrazujú obľúbené mestské uličky.



Viac sa o Oliverovi Suchom dočítate v aktuálnom vydaní ĽN č. 8, ktoré bude v predaji do 4. marca.


–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––


Vzhľadom k tomu, že publikovanie celých článkov negatívne ovplyvňuje predajnosť Ľubovnianskych novín, od septembra 2018 uverejňujeme na www.lms.sk, okrem plných článkov z predchádzajúceho čísla aj skrátené materiály, upútavky a fotogalérie z reportážnych výjazdov. Čerstvé informácie nájdete vždy v aktuálnom čísle ĽN.


bottom of page