top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Oddych sa končí, školský rok klope na dvere...

Na radosť mnohých rodičov a „neradosť“ väčšiny školákov sa prázdniny pomaly končia. Ako pripraviť deti na to, že sa im o chvíľu začnú povinnosti a letnému ničnerobeniu odzvonilo?


Ranné vyspávanie, cez deň nuda a dlhé ponocovanie. Veru, aj tak vyzerajú niektoré dni prázdninujúcich detí. Je to pochopiteľné, pri pracovných povinnostiach rodičov a dnešných cenách si mnohí nemôžu dovoliť pripraviť deťom celé prázdniny nabité dovolenkami, či už u nás alebo v zahraničí. Počet táborov, do ktorých školáci môžu ísť, je tiež limitujúci. Aj preto sú mnohé deti znudené a chýba im režim. Ich vysedávanie celé dni pred televízorom či s mobilom v rukách rodičov neteší a neprispieva ani k fyzickému a psychickému zdraviu detí. O to viac, že aj so športom sa mnohé príliš nekamarátia...


Prikrátke prázdniny?

Niektorí školáci by pokojne privítali, ak by prázdniny trvali ešte dlhšie. Hoci medzi odborníkmi sa u nás nedávno rozvírila debata, či by nebolo vhodnejšie kvôli pravidelne sa opakujúcim horúcim júnom posunúť prázdniny o mesiac skôr, teda na jún až júl. No aj tohtoročné leto ukázalo, že to nie je dobrý nápad a rokmi overená klasika, teda prázdniny v júli a auguste, tak ostanú naďalej. Navyše, ako upozorňujú klimatológovia, toto leto si máme pamätať v novodobej histórii ako najchladnejšie, pretože tie ďalšie budú už len teplejšie a teplejšie...


Mimochodom, termín prázdnin máme na Slovensku podobný s mnohými krajinami v Európe, hoci rozdiely sa nájdu. Napríklad, viete o tom, že v takom Maďarsku trvajú letné prázdniny až 11 týždňov? U nás, ale i v susednom Česku, Rakúsku či Francúzsku sú okolo 9 týždňov, vo Švédsku a Fínsku približne 10 týždňov, ale v takom Taliansku až 12 – 13 týždňov, čo je podmienené aj nadmorskou výškou a typickým prímorským počasím. Samostatnou kapitolou je Nemecko, kde má každá spolková republika svoje termíny prázdnin, a tak niektoré nemecké deti ešte v júli sedia v laviciach, zatiaľ čo ich kamaráti pár kilometrov ďalej už veselo prázdninujú.

Rozdiely medzi začiatkom a koncom školského roku v Európe súvisia aj s počtom ďalších prázdnin počas školského roka a štátnych sviatkov, ktoré sa v jednotlivých krajinách líšia. Aj pri tomto zhrnutí môžeme konštatovať, že žiaci v slovenských školách sa, čo sa týka prázdnin a dní voľna, vôbec nemajú zle... Apropo, najbližšie sa môžu tešiť na jesenné prázdniny, ktoré začnú 28. októbra a budú trvať 5 dní.


Pripravte deti na školu

Okrem nákupu školských pomôcok by rodičia mali v tomto čase už deti na školu postupne pripravovať. Obzvlášť to platí pre predškolákov, ktorých čaká veľký deň a zasadnú do lavíc po prvýkrát. Teší sa vaše dieťa do školy, alebo sa mu, naopak, nechce, bojí sa, má obavy, že nebude mať kamarátov? Rozprávajte sa o škole, nebagatelizujte jeho názory. Pre dieťa je nástup do školy (hlavne pre prvákov) niečo také ako pre vás nástup do nového zamestnania. To, ako sa cíti, ovplyvňuje aj jeho prospech, túžbu po nových kamarátstvach a celkovo jeho postoj k škole a učiteľom.


Covid ešte nepovedal posledné slovo

Hoci situácia na Ukrajine trochu zatienila súčasnú pandémiu, ani COVID-19 ešte nepovedal posledné slovo. Obmedzenia, ktoré sme v spoločnosti a aj školách zažili za posledné roky, môžeme očakávať aj v jeseni, hoci možno v inej miere. To, ako to v nasledujúcom školskom roku bude so sprísnenými hygienickými pravidlami, či bude potrebné nosenie rúšok, dezinfekcia rúk, testovanie ap., sa žiaci i rodičia dozvedia na školských webových stránkach.


Tipy, na čo nezabudnúť:
- Prispôsobujte postupne denný režim školskému – zobuďte deti ráno skôr a večer by do postele nemali ísť príliš neskoro.
- Aspoň 10 – 15 minút denne by mohli venovať tomu, čo ich v septembri neminie – napr. si prečítať knihu, zopakovať matematiku, cudzí jazyk...
- Školské pomôcky a oblečenie nakupujte spolu. Rešpektujte aj ich výber, vkus, diskutujte, prečo dané oblečenie (nie) je do školy vhodné.
- Sledujte stránku školy, mnohí učitelia vopred informujú o tom, čo budú žiaci v škole potrebovať, aké zošity a ďalšie pomôcky je potrebné im zakúpiť – platí najmä pre prvý stupeň. Pri nákupe teraz sa vyhnete neskoršiemu náporu v obchodoch a ani vaša peňaženka nedostane takú ujmu, ak si nákupy a poplatky rozdelíte na dlhšie obdobie. O to viac, ak máte viac detí. 
- Zvažujete dieťaťu do školy mobil? Zistite si, za akých podmienok sa môže v škole používať.
- Bude váš syn alebo dcéra potrebovať čipovú kartu na autobus alebo preukážku na vlak? Je najvyšší čas na ich vybavenie. 

Dagmar Baluchová, foto: bla

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 32 (31. august 2022)






bottom of page