top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

VIDEO Odchádzajúcu vedúcu stavebného úradu nahradil bývalý starosta

Updated: Jun 25, 2021

Vo vedení Stavebného úradu v Starej Ľubovni nastala personálna výmena. Po 40-tich rokoch praxe odišla na dôchodok Mária Fabianová. Vo funkcii ju od 1. júna nahradil Štefan Murcko.


„Chcel by som sa aj takto verejne poďakovať pani Fabianovej za túto službu, v ktorej v rámci stavebnej legislatívy pôsobila od roku 1981. Má mimoriadne pozitívny vzťah k mestu a patrí jej vďaka za všetko, čo pre mesto urobila,“ povedal primátor Ľuboš Tomko na ostatnom zasadnutí mestského zastupiteľstva. Pripomenul, že Stavebný úrad plní mimoriadne dôležitú funkciu, zároveň v neistej dobe, keď sa veľa hovorí o rušení týchto úradov a prechodu ich kompetencií pod štátnu správu.

S dlhoročnou vedúcou stavebného úradu sa rozlúčil primátor Ľuboš Tomko a prednosta MsÚ Aleš Solár.


„Rapídne v rámci novej legislatívy narastá poplatok za stavebné povolenie, napríklad pri rodinnom dome to bolo 90 eur, po novom by to malo byť 1 250 € a nebol by to príjem samosprávy, ale štátu,“ poznamenal primátor, ktorý podobne ako iné samosprávy deklaruje nutnosť zjednodušenia stavebného konanie a dofinancovania samosprávnych výkonov.


Bývalý starosta, stavbár Nový vedúci Stavebného úradu v Starej Ľubovni Štefan Murcko, ktorý pôsobil 16 rokov ako starosta obce Plaveč, preberá úrad počnúc 1. júnom, predtým sa pol roka zoznamoval s funkciou svojej predchodkyne. „Mám skúsenosti z obecnej samosprávnej činnosti, som zároveň vyštudovaný stavbár, tak myslím, že to bude fungovať, pretože máme na úrade skúsených pracovníkov. Budem pokračovať v práci, ktorú pani vedúca začala, úrad je nastavený dobre. Zároveň sme plní očakávania, lebo nevieme, čo nám prinesie nový stavebný zákon,“ povedal nový vedúci tunajšieho Stavebného úradu, kde pracuje sedem zamestnancov.


Foto: archív MsÚ, ĽMS

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 24 (23. jún 2021)

bottom of page