top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Prezidentka prijala aj naše zdravotné sestry

Pri príležitosti Medzinárodného dňa sestier tak bolo udelené prestížne ocenenie BIELE SRDCE, ktoré udeľuje Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPS), týmto sestrám Ľubovnianskej nemocnice: Eve Gladišovej, Oľge Šutorovej, Daniele Matoľákovej, Martine Nemergutovej, Eve Živčákovej a Ľuboslave Lesňákovej. Zároveň bola udelená aj Cena riaditeľa nemocnice, a to Kataríne Zajacovej. A staroľubovniansky región bol zastúpený aj na celoslovenskom udelení ocenenia, ktoré si prevzali Iveta Tinathová a Veronika Švedová.


Na preberení ocenenia BIELE SRDCE v Bratislave. Vľavo Iveta Tinathová, vpravo Veronika Švedová. V strede Ľuboslava Kundráciková, prezidentka SKS a PA.

Iveta Tinathová (na fotografii vľavo) dlhé roky pracovala v Ľubovnianskej nemocnici, dnes je zdravotníčkou, ošetrovateľkou, opatrovateľkou, manažérkou, lektorkou i dobrovoľníčkou v jednom, no predovšetkým ženou s veľkým srdcom. Pracuje v Agentúre domácej starostlivosti CHARITAS, kde je zahrnutá ošetrovateľská a sociálna starostlivosť i mobilný hospic. „Venujem sa vlastne všetkému, ošetrovateľským i odborným zdravotníckym úkonom, riadeniu pracovného tímu, opatrovaniu a som lektorkou pre našich študentov, ktorí študujú na Katolíckej univerzite v Ružomberku odbor ošetrovateľstvo, a taktiež lektorkou opatrovateľského kurzu,“ opísala pracovné zameranie I. Tinathová, ktorá sa venuje aj dobrovoľníckym aktivitám a v súkromí si rada vychutná svoju rodinu a záhradu.


Ocenenie BIELE SRDCE bolo pre sestru Ivetu veľkým potešením i darom. „Boli to neskutočne pekné pocity. Najprv som sa pýtala prečo ja? Veď je veľa lepších, šikovnejších, ale zrejme tí, ktorí ma nominovali, vedia prečo. Pri odovzdávaní cien som ale myslela na všetky sestry, aj na tie z nemocnice, každá a jedna by si to zaslúžila a keby sa dalo to srdiečko rozlámať, rozdelila by som sa s každou,“ sprostredkovala nám svoje pocity I. Tinathová.


Nenahraditeľná a hodná rešpektu. Taká je podľa prezidentky Zuzany Čaputovej profesia sestier, ktorá všetky Bielym srdcom ocenené sestry prijala v Prezidentskom paláci a vyjadrila im svoj obdiv i vďaku za lásku a vynaložené úsilie vo svojej namáhavej práci. „Stretla som úžasných ľudí a pani prezidentka na mňa zapôsobila ako človek s veľkým srdcom, bola znalá problematiky a prijala nás s láskou ako taká naša mama,“ dodala sestra Tinathová.


Keď úradovala pandémia

„Rovnako ako každé odvetvie, pandémia neobišla ani nás, mali sme väčší nápor ľudí, museli sme byť veľmi obozretné, bolo potrebné dodržiavať zvýšený hygienický režim a pracovať s omnoho väčším nasadením. Pracovali sme v overaloch, neustále sme testovali seba i pacientov, mali sme veľký rešpekt pred touto zákernou chorobou,“ zmienila sa aj o ťažkom období ocenená Veronika Švedová (na fotografii vpravo), ktorá už od ukončenia štúdia na Katolíckej univerzite v Ružomberku v roku 2010 v odbore ošetrovateľstvo, pracuje v Ľubovnianskej nemocnici na oddelení dlhodobo chorých ako sestra pri lôžku. A počas pandémie poskytovala ošetrovateľskú starostlivosť pacientom s covidom na reprofilizovanom oddelení. Tiež sa aktívne zapájala do celoplošného testovania a očkovania. Ako poznamenala, táto práca je pre ňu srdcovou záležitosťou. Ocenená bola za zodpovedný prístup, nasadenie i empatiu. Tiež za svoju praktickosť a veľký dar kreativity.


Je nesporné, že v tejto práci sú veľmi dôležité vzťahy. „Myslím si, že každá sestra by mala byť dobre ohodnotená a mala by byť braná na inej úrovni aj zo strany lekárov, aby sme fungovali ako partneri, pretože lekár bez sestry nemôže fungovať, rovnako aj opačne. Všetci pracujeme pre dobro pacienta, aby bol spokojný, sme tu pre neho,“ uzavreli naše ocenené.





Jana Blašková, foto: archív ocenených, archív ĽMS

Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 22 (8. jún 2022)

bottom of page