top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Návrh nového múru ráta iba s nápisom, nie erbom

Updated: Jul 23, 2020


Oporný múr pod Mestským úradom v Starej Ľubovni je momentálne zahalený a pripravený na ďalší postup prác, ktoré by ho mali premeniť na vkusný uvítací prvok mesta. Dominovať by na ňom už nemali veľkoplošné reklamy, ako tomu bolo v minulosti, ale obklad zo sibírskeho smrekovca s umelecky spracovaným kovovým nápisom Stará Ľubovňa, ktorý bude podsvietený.


Na mestskom zastupiteľstve sa síce zvažoval aj ďalší prvok, erb mesta, ktorý by sa pri vstupe do historického centra pozdával viacerým poslancom, podľa všetkého sa ale s ním neráta. Na ostatnom mestskom zastupiteľstve poslanec Rudolf Žiak vyjadril za stavebnú komisiu pri MsZ aj obavy, či prasklina na momentálne vyspravenom múre nenarobí v budúcnosti nejakú šarapatu. „Myslíme si, že sa netreba obávať, je to takzvaná dilatácia, ktorá slúži na to, aby ten materiál mohol pracovať. Vieme, že v lete sa rozťahuje a v zime sťahuje. Múr je suchý a prakticky v nezmenom stave je tu od roku 1985,“ podotkol za oddelenie výstavby MsÚ Michal Aftanas. Momentálne sa už vie, ako približne by malo finálne dielo, na ktoré Mesto vyčlenilo 13 tisíc eur a Oblastná organizácia cestovného ruchu (OO CR) Severný Spiš  – Pieniny pridala ďalších 5 tisíc eur, vyzerať (na vizualizácii vpravo). Čoskoro by tak mala byť vyhlásená verejná súťaž na zhotoviteľa. „Cena by sa tak mohla ešte stiahnuť. Predpokladáme, že realizátor dostane potom mesiac na zhotovenie,“ doplnil M. Aftanas.

Na rade budú potom miestni umelci, dvojica Michal Turlík a Pavol Havran, ktorí sa postarajú o vizuálne veľmi podstatný prvok – nápis. Realizáciu pripravujú na základe verejnej súťaže cez OO CR Severný Spiš – Pieniny, ktorá zafinancuje práve tento prvok. „Pôjde o asi 7 – 8  metrov dlhý nápis, bude to plastický kovový nápis,“ prezradil nám M. Turlík. Určite pôjde o pekné umelecké dielo, ktoré by malo mať svoju trvácnosť. Spomínaný erb pri ňom sa zatiaľ realizovať nebude. „Ešte pred návrhom prebehol workshop, kde sa stretli architekti i odborníci a tiež poradná skupina pri MsÚ, kde sa zhodlo, že by bolo dobré zachovať skôr takú čistú líniu, teda len nápis,“ podotkol M. Turlík. Na finálne dielo si teda budeme musieť ešte chvíľu počkať, každopádne na jubilejný 25. ročník Ľubovnianskeho jarmoku by už všetkých návštevníkov určite mal vítať zrenovovaný vstupný múr. Foto (mv, vizualizácia M. Turlíka)  


bottom of page