top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

NÁVRATY K UDALOSTIAM ROKU 2022

Rok s tromi dvojkami je minulosťou. Navždy ho budú niesť so sebou tí, ktorým bude svietiť v dátume narodenia a budeme si ho iste pripomínať ako rok, keď sa udiali rôzne významné osobné či pracovné udalosti, dokončili sa dôležité diela alebo sa udiali aj zlé veci. O mnohých udalostiach sme informovali aj v Ľubovnianskych novinách. Pripomeňme si v skratke tie najvýznamnejšie.


Január

Po Vianociach roku 2021 sa obyvatelia mesta mohli tešiť z dokončenia významnej cestnej skratky. Vansová ulica po dlhých rokoch snáh spojila sídlisko Západ s Levočskou ulicou. A nechýbali ani optimistické čísla z tunajšej pôrodnice, ktorá štvrtý rok po sebe pokorila magickú tisícku pôrodov. Stále však znepokojovala pandémia, v januári sme mohli ale konečne informovať o tom, že napriek pribúdaniu nakazených sa zlepšovala situácia v nemocnici. Pre mesto nebol potešujúci fakt, že počet Staroľubovňanov po vyše desaťročí, keď sa držal nad 16 tisíc, klesol na 15 959 obyvateľov. A s novým rokom sme sa začali zžívať so zálohovaním fliaš.


Február

Pravá zima prišla na prelome mesiacov, priala lyžiarom, potrápila ale cestárov snehovými metelicami. V dňoch najkratšieho mesiaca roka sme sa tešili z vynovenej malej športovej haly za 374-tisíc €, aj keď športovcov hnevali nedostatky na palubovke. Priniesli sme aj exkluzívny rozhovor s otcom Petry Vlhovej a vzťahu rodiny k obci Forbasy, odkiaľ pochádzala babka zlatej olympioničky. K zemi padlo šesť topoľov, ktoré desaťročia lemovali cestu na sídlisko Západ, aj ekopozitívni chápali, že prišiel čas na výmenu zelene. Prichádzali opäť zlé správy súvisiace s covidom, čísla nakazených prepisovali rekordy, za týždeň v okrese pribudlo 1 720 prípadov.


Marec

Na prelome mesiacov sa už šírili desivé správy z Ukrajiny, aj našinci sa zmobilizovali a začali organizovať zbierky a prichyľovať odídencov. V týchto vážnych časoch nás potešilo pozitívne hodnotenie Ľubovnianskych novín, ktorým Transparency International Slovensko prisúdila spomedzi 84 novín 14. miesto.

A po rokoch neúspešných verejných súťaží mesto predalo v sklade uloženú pôvodnú technológiu pre zimný štadión kúpenú za 420-tisíc € za symbolické euro. V marci si svoje okrúhle 30. výročie pripomenula celoslovenská súťaž Poetická Ľubovňa.


Apríl

S vyhrocovaním sa vojnového konfliktu u našich susedov sme zisťovali, aké bezpečné úkryty v okrese máme. Nepotešila ani správa, že medzi Plavnicou a Starou Ľubovňou zahynul po zrážke s kamiónom 40-ročný Staroľubovňan. Pandémia sa začala zlepšovať a Veľká noc prichádzala so zmenami tradičných názvov veľkonočných dní, kňazi vysvetľovali, že nič zásadné sa nemení. Okres prijal prvú päťdesiatku utečencov a Stará Ľubovňa okrem zbierok usmerňovala ukrajinské matky s deťmi. Spustila sa oprava mosta ponad Jakubianku v réžii kraja a mesto hostilo premiérov Slovenska a Poľska, ktorí rokovali aj na hrade Ľubovňa. A po dvoch rokoch sa konečne konali zápisy prváčikov naživo.


Máj

S príchodom teplého počasia sa tešili hlavne nadšenci cyklistiky, víkend venovaný svetovej cyklistike otestoval aj uzavretie časti dopravy v centre mesta. Dobrá správa prišla aj v súvislosti s avizovaným rušením okresného súdu. Jeho sídlo zostalo v Starej Ľubovni. Veľké debaty sa spustili okolo mestskej podpory sociálneho taxíka a spustil sa trend nekosenia vybraných plôch v meste a ich premena na zelené lúky. Zelenú dostali aj akcie v rámci štvrť miliónového projektu Uzol kultúry. Na sklonku mesiaca potešil ďalší milión na opravu plavárne z Fondu na podporu športu a po kovide sa konala prvá masová akcia Ľubovniansky majáles.


Jún

Z rekonštrukcie chodníka sa tešili na Zámockej ulici a tiež tí, ktorým správca bytov Slobyterm vrátil preplatky, tentoraz boli rekordné, späť do peňaženiek obyvateľov sa v rámci ročného vyúčtovania vrátilo vyše 481-tisíc €. Netradične, v lete sa konal tradičný, už 55. ročník recitačného festivalu Naša Vansovej Lomnička a  spustila sa historická výmena starého potrubia, tak rozsahom, ako aj financiami. Mestská firma Slobyterm získala 200-tisíc eur na obnovu 2,2 km rozvodov tepla na sídlisku Západ.


Júl

V letných horúčavách boli v plnom prúde obnovy dvoch bohostánkov v meste. A to interiéru kostola sv. Mikuláša a strechy chrámu Matky ustavičnej pomoci. Po absencii dovoleniek sme sa rozbehli do vytúžených destinácií, konalo sa množstvo letných podujatí, medzi inými aj významné stretnutie potomkov hradných pánov zo Španielska, Poľska a Maďarska na hrade Ľubovňa.


August

Leto bolo suché, padali aj teplotné rekordy, v Plavči mali napríklad 32 a v Podolínci dokonca 32,8 stupňov Celzia. Poľovníci a nadšenci lesných cyklistických trás nenašli spoločnú reč pri zámere rozširovania cyklotrás. Všeobecná spokojnosť ale panovala s dokončením unikátnej novinky – parkovacieho domu, aký nemá žiadne zdravotnícke zariadenie na Slovensku a do ktorého investovala Ľubovnianska nemocnica 1,8 mil. €. A potešil aj nadštandardný komfort pre rodičky.


September

Školáci zasadli do lavíc už bez rúšok a projekt UZOL kultúry mal veľkolepé finále. Rozprava ministrov Slovenska a Poľska smerovala k pomoci pre okres a ukončená bola prestavba medziblokového priestoru na sídlisku Západ za okolo 600-tisíc eur. Ďalšiemu smelému plánu nemocnice, hospicu vydali stavebné povolenie a informovali sme aj o tom, že regulované parkovanie v meste sa osvedčilo, prinieslo desaťtisíce eur. Poukázali sme aj na boľačku mesta, málo bezbariérových prístupov v inštitúciách. Dobrou správou bolo otvorenie bezplatnej dlhovej poradne, hlavne pre zadĺžených občanov. Stopku dostali nákladiaky v centre mesta a vodiči si začali zvykať na zmeny v doprave. A po troch rokoch čakania sa spustila zábava vo veľkom štýle na 29. Ľubovnianskom jarmoku. Okrem noviniek bol prekonaný aj slovenský rekord Najviac jarmočníkov v kroji.


Október

Po podaní výpovedí lekárov aj v Ľubovnianskej nemocnici sme sa pýtali, čo bude ďalej. Jasnejšie to mali skajteri, ktorým sa po rokoch čakania reálne rysuje výstavba športoviska, mestská dotácia z programu Najmenej rozvinutých okresov vo výške 70-tisíc eur, by mala napomôcť k splneniu ich sna. Boli sme sa pozrieť aj na šesťkrát zatečenú školu na Levočskej ulici, kde sa pasovali so škodami, ktoré hradila poisťovňa. Oveľa viac radostí mala ZŠ Za vodou, kde sa tešili zo zelenej steny a strechy, do vodozádržných opatrení tu išlo 160-tisíc €.


November

Prvé novembrové vydanie už patrilo výsledkom komunálnych a krajských volieb. Prvýkrát spojené voľby priniesli opätovné obhájenie pozície primátora Starej Ľubovne Ľuboša Tomka a iba mierne zmeny v mestskom parlamente. Rovnako pozíciu obhájil krajský župan Milan Majerský. V okrese zostalo 37 starostov na svojich pozíciách. Ukázali sme vám aj, akú prácu vykonáva zdravotníčka v škole. Novinku si pochvaľovali žiaci i učitelia v ZŠ Za vodou. Prišla aj smutná správa, Ľubovňa sa rozlúčila s dlhoročným kostolníkom Jánom Virostkom, ktorý výnimočne slúžil farníkom nepretržite 33 rokov. Žiaľ, nedožil sa tak výnimočných Ľudových misií ani veľkej slávy – posviacky obnoveného kostola sv. Mikuláša za vyše 1,4 mil. €.


December

Posledný mesiac v roku sa niesol hlavne vo vianočnej nóte, ale prišla aj správa o zmene grafikonu vlakov, ktorá nepotešila cestujúcich. Dobrou správou bola dohoda lekárov s vládou, a teda zažehnanie núdzového stavu nemocnice. Už v tradičnom čase na sv. Mikuláša si prevzali najvyššie mestské ceny ďalší občania a v rámci vianočnej benefície sa opäť pomáhalo. Už ôsmy vianočný benefičný koncert pomohol deťom sumou 7 500 € a vyše 1700 eur išlo aj k rodinám s onkologickým členom v rámci volejbalovej benefície. Pomohli aj ďalšie tradičné i nové materiálne zbierky. V posledné dni v roku už noví poslanci búrlivo diskutovali o mnohých náročných témach a vízii ťažkého nasledujúceho roku. Všetci sme ale pookriali na výnimočných vianočných trhoch, ktoré boli tentoraz rozšírené na námestie a na mnohých kultúrnych programoch. S rokom 2022 sa viacerí rozlúčili na Detskom Silvestri s ohňostrojom v parku na Nám. gen. Štefánika.


Rok 2022 priniesol aj mnohé úspechy jednotlivcov. Viacerí žiaci, študenti i dospelí potešili oceneniami, ktoré zviditeľnili nielen mesto, ale i región. A aj sa presadili v zahraničí. O mnohých sme informovali a veríme, že ešte budeme prinášať veľa podnetných reportáží a aktuálnych správ, ale aj reagovať na vaše podnety a poukazovať aj na problémy a nedostatky. Veľa pozitívnych správ v osobnom i pracovnom živote a hlavne pokoj a veľa súdržnosti i síl v rodinách VÁM praje kolektív Ľubovnianskej mediálnej spoločnosti!


Helena Musalová, foto: archív ĽN

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 1 (11. január 2023)

bottom of page