top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

NÁVRATY k udalostiam roku 2021 (1. časť)

Updated: Jan 21, 2022

Milí čitatelia, viete, čo je na začiatku roka najkrajšie? Fakt, že netušíme, čo bude v jeho začiatku, strede a ani v závere. Až na konci sa môžeme stretnúť s tým, čo nám počas roka skrížilo cesty. Spolu s VAMI sme zažívali a prekonávali rôzne situácie, prinášame teda stručný prehľad udalostí od januára do júna 2021 zo stránok Ľubovnianskych novín.


JANUÁR - V Starej Ľubovni boli prvýkrát použité vakcíny proti covidu-19 na sviatok Troch kráľov, zaočkovali nimi personál Ľubovnianskej nemocnice, vakcinačnú látku ako prvý prijal lekár prvej línie Josef Popelka. Bol to ťažký začiatok roka, na covid oddelení začali pomáhať v zložitej situácii aj kňazi... Intenzívne sa testovalo, pomáhali nám aj susedia z Poľska a v polovici mesiaca nás trošku potešila snehová nádielka, a tak si prišli na svoje bežkári. Informovali sme tiež o vzniku historicky prvej monografie o meste Stará Ľubovňa a novou riaditeľkou ZŠ v Podsadku sa stala Viera Kičurová. Privítali sme novinku od autobusovej prímestskej dopravy, na zastávke na Námestí sv. Mikuláša začali z juhovýchodného smeru pristavovať autobusy miestnej spoločnosti.

FEBRUÁR - Spustilo sa historicky prvé elektronické sčítanie obyvateľov a po koľajniciach v našom okrese prestali jazdiť modré vlaky, ktoré nahradili tzv. mravce. Silneli tiež diskusie o pravdepodobnom zániku Okresného súdu v Starej Ľubovni a v pobočke Sociálnej poisťovne v Starej Ľubovni na post riaditeľky zasadla po Danke Matiovej Anna Murínová. V komunitnom centre v Podsadku vybudovali stredisko osobnej hygieny a po dlhých týždňoch online vyučovania sa otvorili školy. Začalo sa tiež s hromadným očkovaním ich zamestnancov. Pripomenuli sme si uplynutie desiatich rokov od zániku Vojenského obvodu Javorina a po rekonštrukcii zovňajšku kostola sv. Mikuláša prišiel na rad jeho interiér, ktorý si vyžiada obrovské nasadenie a vyše pol milióna eur.

MAREC - Hlavne pre seniorov prišla potešujúca správa o získaní viac ako 1,5 mil. eur na výstavbu centra pre seniorov. Menej radostnou správou už bola informácia, že nezamestnanosť v okrese stúpla medziročne o vyše tri percentá. Počasie pripomínalo v marci skôr príchod Vianoc, stroje zimnej údržby boli v plnom nasadení. Vozový park spoločnosti Ekos sa rozrástol o ďalšie špecializované vozidlo a pred mestskou galériou Provinčného domu boli osadené historicky prvé mosadzné kamenné kocky, venované obetiam holokaustu, ktoré budú spomienkou na staroľubovniansku židovskú rodinu Blayerovcov.

APRÍL - Školy v meste privítali rezortnú ministerskú návštevu a samospráva sa pustila do veľkej investície, a to opravy mestskej plavárne, na ktorú si zobrala úver vo výške 2 milióny eur. Dočkalo sa aj sídlisko Západ, keď po troch rokoch, keď prešiel 650-tisícový projekt revitalizácie vnútroblokového priestoru, spustili jeho realizáciu. V tom čase sa trápili prekonaní covidoví pacienti, spádová oblasť Starej Ľubovne ostala naďalej bez veľmi potrebnej pľúcnej ambulancie. Pripomenuli sme si aj 30. výročie vzniku Mestskej polície v Starej Ľubovni, ktorá začínala kedysi len s tromi členmi a musela sa na začiatku boriť s mnohými problémami.

MÁJ - Zápisy prvákov do základných škôl ukázali, že mesto si udržiava stabilné počty nováčikov, a to okolo dvoch stovák. Teplejšie počasie vylákalo na zveľadenie okolia milovníkov čistej prírody, do upratovacích prác v meste sa zapojilo vyše 70 dobrovoľníkov a okolo 150 žiakov mestských základných škôl. Podujatie bolo zároveň spomienkou na Staroľubovnianku Euláliu Štefanovú, ktorej srdce bilo pre ochranu životného prostredia.

JÚN - Ľubovnianska nemocnica počnúc prvým júnom už po 14-krát začala šľachetnú aktivitu Letnej kvapky krvi a symbolicky sa tiež spustil veľký projekt mestskej samosprávy Uzol kultúry - Mesto kultúry 2021. Radnica tiež spustila historicky prvú prevádzku integračného sociálneho podniku, nová sro-čka Verejnoprospešných služieb Stará Ľubovňa prijala 32 ľudí. A aj keď pandemický rok prerušil dlhú šnúru rodinného splavu po rieke Poprad v slovensko-poľskom pohraničí, predsa sa konal preskočený 31. ročník, a to aj s novou lodenicou vybudovanou v rámci cezhraničnej spolupráce. Pozitívom tiež bolo, že sa Starej Ľubovni podarilo v online hlasovaní vyhrať súťaž o financie na obnovu barokovej kazateľnice v mestskom kostole a dobrovoľní hasiči sa po rokoch konečne usadili v zrekonštruovaných priestoroch v bývalej kotolni blízko pošty.


Ďalšie najdôležitejšie udalosti druhej polovice roku 2021 vám prinesieme v druhej časti o týždeň.


foto: archív ĽMS

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 1 (12. január 2022)




bottom of page