top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

Návrat kultúry do mesta? Ešte si musíme počkať

Updated: Mar 17, 2021

Mnohé kultúrne podujatia sa v čase korony odsúvali alebo sa vôbec neuskutočnili. Postupný návrat kultúry medzi divákov sa nedá predpovedať. Mestskí poslanci preto vyhoveli žiadostiam a odklepli dotáciu vo výške 26 000 eur.

V ostatnom čase sa kultúra šírila najmä v online priestore. Kedy sa vráti do reálneho života, si nik netrúfa odhadovať. Mesto podporilo kultúru aj napriek tomu, že sa možno väčšina podujatí neuskutoční. „Je veľmi pozitívne, že je kultúra naštartovaná. Nemôžeme počítať s tým, že sa nič nebude diať. Naopak, veríme, že všetky opatrenia smerujú k oživeniu kultúry,“ povedala Eva Kollárová, vedúca oddelenia školstva, kultúry, športu a mládeže. Myslí si, že keď sa opatrenia zvoľnia, ľudia ostanú hladní po kultúre. Prvoradá ale vždy ostane bezpečnosť divákov. V prípade, že jednotlivé subjekty dotácie neminú, budú ich musieť vrátiť.


TITUL KULTÚRY BUDE MAŤ MESTO DLHŠÍ ČAS

Stará Ľubovňa získala v ostatnom roku titul Mesto kultúry 2021. Pôvodne malo naše mesto niesť tento prestížny titul v období od júna 2021 do mája 2022. Ponesie ho však o štyri mesiace dlhšie. Finále sa posunulo na september 2022. „Stále nevieme, či sa podarí 1. júna začať, pretože aktuálne sa nedá organizovať nič. Posun termínu vnímam ako veľmi dobrý krok. Program sme síce prispôsobili na obdobie od júna do mája, no to čo sa nestihne uskutočniť, budeme môcť presúvať až do septembra,“ pripomenula E. Kollárová.



Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 9 (10. marec 2021)

bottom of page