top of page
  • Peter Rindoš

VIDEO Nádeje zažili zvláštnu sezónu, ich motiváciou je Petra Vlhová!

Updated: Apr 17, 2021

Talentovaní lyžiari zo Starej Ľubovne zažili poriadne špecifickú sezónu. Aj keď im uzatvorené zjazdovky i telocvične znemožnili komplexnejšiu prípravu, vďaka zanietenosti trénerov a s prispením viacerých úspechov sa ju podarilo zvládnuť na jednotku. Veľkou motiváciou pre naše nádeje ostáva najlepšia lyžiarka sveta Petra Vlhová.

Už v predminulej sezóne sa staroľubovniansky Ski Club Progress stal najúspešnejším v kategórii predžiakov na Slovensku. Na úspechoch viacerých svojich nádejí plánoval stavať aj v nedávno skončenej sezóne. Pandémia a s ňou spojené opatrenia napokon veci skomplikovali. „Pre nás to bola veľká výzva, ako zvládnuť športovú prípravu tak, aby sme neporušili pandemické nariadenia a zároveň, aby sme neohrozili seba a ostatných okolo nás. Bolo to dosť náročné, ale myslím, že sa nám to podarilo zvládnuť na jednotku,“ načal hodnotenie sezóny Roman Petriľak, hlavný tréner Ski Club Progress.


V POĽSKU ICH NA SVAHY PUSTILI

Nádejní zjazdári stihli minulú jeseň tri výjazdy za tréningom na ľadovec. Od polovice novembra už začali trénovať u susedov v Poľsku. „Vďaka Poliakom sme mali najlepšiu špeciálnu lyžiarsku prípravu, akú sme mohli mať. Poľské pandemické nariadenia umožnili prevádzku svahov pre lyžiarske kluby, strediská nemali žiaden problém pustiť pretekárov na vysnežené svahy,“ opisoval situáciu R. Petriľak. Ako dodal, ich tréningy za hranicami boli priam ideálne. „Stalo sa nám niekoľkokrát, že sme mali samostatne k dispozícii tisícmetrovú zjazdovku, spolu s vyhrievanou šesťsedačkovou lanovkou. Trať slalomu aj obráku som mohol stavať stredom zjazdovky, ako to vidíme napríklad na tréningových videách Petry Vlhovej či Mikaely Shiffrin (úsmev – pozn.). Mali sme pocit, že si našu prítomnosť vážia, ako keby tam trénovala Petra. Jednou vetou, tréningy v Poľsku boli vynikajúce. Neskôr svahy sprístupnili aj širokej verejnosti, no stále sa dalo super trénovať.“

Staroľubovniansky klub trénera Romana Petriľaka.

ZA HRANICAMI ZAŽIARILI, DOMINOVALA EMKA HLINKOVÁ

Predžiacke preteky, v hodnotení ktorých Staroľubovňania na Slovensku pred rokom dominovali, sa počas sezóny neuskutočnili ani jedny. Tréneri preto hľadali alternatívy, aby si otestovali výkonnosť. „Absolvovali sme viac poľských pretekov, kde sme sa aj napriek nevýhodným vysokým štartovným číslam dokázali prebojovať do top 5. Pre mňa boli najzaujímavejšie preteky O pohár PZN – Poľského lyžiarskeho zväzu (Majstrovstvá Poľska detí predžiakov – pozn.), ktoré sa konali v lyžiarskom stredisku Ski Suche. Víťazkou týchto pretekov v obrovskom slalome sa stala Slovenka. Kategóriu mladších predžiačok vyhrala naša Emka Hlinková. Kvôli časovému sklzu sme nestihli ani rozjazdenie, no aj napriek tomu, dala Emka výbornú jazdu, za ktorou zaostávala najlepšia Poľka až pol sekundy. Emka sa prebojovala aj do finále paralelného slalomu, kde skončila druhá,“ priblížil cenné úspechy R. Petriľak.

Tohtoročná víťazka Emka Hlinková.

Ďalšie výborné zápisy pridal aj Emkin brat Andrej Hlinka, ktorý skončil v obrovskom slalome na 3. a v paralelnom na druhom mieste. Tešia aj výsledky Lujzy Levárskej, ktorá v obrovskom slalome obsadila výborné šieste a v paralelnom ôsme miesto. V obráku zase skončila Rebeka Špesová deviata. Počty detí sa pritom pohybovali na úrovni stovky štartujúcich v kategórii.

Pod záštitou novozniknutého Zväzu slovenského lyžovania, sa nádeje staroľubovnianskeho klubu zúčastnili niekoľkých žiackych pretekov. Výborné výsledky dosahovali konkrétne Liliana Rybovičová, Marko Regrut a Nikolas Gurega. Žiaľ, zranenie znemožnilo pretekať Sofii Šidlovskej.


CHCÚ SA PODOBAŤ PETRE VLHOVEJ

Asi pred troma rokmi sa nádeje klubu zo Starej Ľubovne zúčastnili kempu s Petrou Vlhovou. Naša lyžiarka je aktuálnou víťazkou Svetového pohára, a teda najlepšou na svete. „Už vtedy bola Petra veľkou hviezdou a obrovskou motiváciou pre mojich zverencov. Kemp s Petrou im dodal nádej, chuť, motiváciu stať sa najlepšími. Určite to malo pozitívny vplyv na ich ďalšiu športovú činnosť. Keď si to tak vezmeme, tak na kempe s Petrou boli: Liliana Rybovičová, Marko Regrut, Andrej Hlinka, všetci sa od vtedy stali celkovými víťazmi slovenského pohára. Na kempe bol aj Nikolas Gurega, ktorý taktiež vyhral a pravidelne bol na stupňoch víťazov slovenského pohára. Nielen tieto deti, ale aj veľa ďalších sa chce Petre podobať. Preto si myslím, že to čo Petra doposiaľ dokázala nám všetkým - deťom, trénerom, rodičom, dáva nádej a motiváciu pracovať naďalej na sebe a možno sa to raz podarí aj niekomu z nás,“ spomenul R. Petriľak.

Na svahu s Petrou Vlhovou.

NIČ NIE JE STRATENÉ

V Ski Clube je registrovaných vyše 30 detí, z ktorých väčšina fungovala minulú sezónu v núdzovom režime. Lyžovali iba najstaršie, takzvaná pretekárska skupina. „Tento rok nám síce dal výborné lyžiarske tréningy, no veľmi nám ublížil v kondičnej pripravenosti. Začali sa nám ukazovať drobnejšie zranenia, výrazná únava, slabší rýchlostný, dynamický a akceleračný prejav v oblúkoch v bránach atď. V klube máme veľa malých detí, ktoré chcú byť lyžiarmi, no túto sezónu sa, žiaľ, nedostali ani raz na lyže. Je to obrovská strata, lebo sme tým zameškali jeden veľmi dôležitý rok, v ktorom si mali deti osvojiť veľmi veľa nielen lyžiarskych, ale aj kondičných a koordinačných zručností. Budeme mať čo robiť, aby sme túto stratu dobehli, najmä, aby boli konkurencieschopné. Ale nič nie je stratené, máme niekoľko mesiacov na to, aby sme tento stav čo najskôr dali do poriadku,“ priblížil pohľad okom trénera R. Petriľak, ktorý začne onedlho plánovať ďalšiu sezónu.



foto: archív RP


Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 13 (7. apríl 2021)

bottom of page