top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Nový príbeh kostola sv. Mikuláša

Updated: Jul 6, 2020


02

Zámer obnovy rímsko-katolíckeho kostola sv. Mikuláša vznikol už pred vyše desaťročím, avšak až v posledných troch rokoch sa na príprave obnovy začalo intenzívne pracovať. Kostol je národnou kultúrnou pamiatkou, ktorá bola obnovená v 50-tych rokoch 20. storočia a dnes je už v zlom stave, vyžadujúcom si komplexnú rekonštrukciu. Preto je veľmi dôležité kvalitne spracovať prípravnú dokumentáciu obnovy koordinovanú a schválenú Krajským pamiatkovým úradom Prešov.


Určil sa aj čas zoťatia stromov Len po diagnostikovaní problémov či poškodení stavby a navrhnutí vhodných riešení odborníkmi na historické objekty, je možné pristúpiť k potrebnej a náročnej obnove. Prípravná dokumentácia zahŕňa aj pamiatkové výskumy, ktorých cieľom je poznanie stavebného a umeleckého vývoja kostola a zároveň určenie najvhodnejšieho návrhu na obnovu aj s prezentáciou doteraz nepoznaných nálezov… Z pôvodného kostola sa zachovalo veľmi málo, ale napriek tomu predpokladáme jeho výstavbu koncom 13. storočia. Zaujímavosťou je, že svätyňa kostola nesmeruje presne na východ, ako to bolo u stredovekých kostolov zaužívané, ale na severovýchod…


Michaela Haviarová


–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––


Pokračovanie článku nájdete v Ľubovnianskych novinách č. 33, ktoré sú v predaji do 17. septembra.


Vzhľadom k tomu, že publikovanie celých článkov negatívne ovplyvňuje predajnosť Ľubovnianskych novín, od septembra 2018 budeme na www.lms.sk publikovať aj skrátené materiály, upútavky a fotogalérie z reportážnych výjazdov.   Čerstvé informácie nájdete vždy v aktuálnom čísle ĽN. Nezabudnite si ho preto kúpiť, stojí iba 35 centov. Podporíte tak predajnosť, ktorá je v týchto neľahkých časoch priam rozhodujúca.


bottom of page