top of page
  • Writer's pictureMgr. Peter Šlosár

Nová publikácia má zachytiť históriu okresu Stará Ľubovňa

Updated: Jul 7, 2020


lubovna

Novodobá história Staroľubovnianskeho okresu sa začala písať pred 50 rokmi. A práve toto okrúhle výročie bolo podnetom k vytvoreniu publikácie, ktorá by zaznamenala všetky podstatné fakty aj z čias, kedy okres zrušili.


Novodobá história okresu, ktorý bol v roku 1960 zrušený, sa začala písať o osem rokov neskôr, v roku 1968. Jeho fungovanie malo svoju dynamiku a do tej doby sa územné členenie od aktuálneho stavu značne odlišovalo. Aby sa zaznamenali všetky podstatné historické míľniky a aby sa nezabudlo na významné udalosti či už pozitívne, alebo negatívne, ktorými si obyvatelia tohto okresu prešli, mestá a obce sa dohodli na vytvorení spoločného diela. Pripravovaná publikácia, ktorá sa v súvislosti s jubileom okresu pripravuje, ma zachytávať život nielen z prostredia mesta Ľubovňa a Podolínca, ale aj všetkých dedín. ,,V tejto súvislosti sme oslovili všetky obce, aby sa podieľali na príprave tejto knihy. Pôjde o rozsiahly materiál, ktorý bude obsahovať všetky dôležité fakty z danej obce. Prezentovať chceme aj všetky dôležité inštitúcie doplnené historickými fotografiami s porovnaním aktuálneho stavu,“ uviedol prednosta okresného úradu Peter Sokol (na fotografii), ktorý dodal, že v knihe budú aj spomienky a výpovede významných osobností okresu.


OSLAVY POČAS CELÉHO ROKA


Okrem spomínanej publikácie by sa v rámci výročia okresu mali konať aj rôzne sprievodné kultúrne aktivity. ,,Všetky podujatia, ktoré organizuje mesto alebo aj konkrétne akcie na hrade, ale aj v iných dedinách, sú prepojené s oslavami okresu,“ uviedol P. Sokol, ktorý dodal, že vyvrcholením by malo byť októbrové podujatie Dary zeme, ktoré by sa malo konať v športovej hale. ,,Oslovili sme aj poľnohospodárov z celého okresu, aby sa do tohto podujatia zapojili a prezentovali tak svoju činnosť,“ dodal P. Sokol, ktorý poznamenal, že vyvrcholením tohto podujatia by malo byť uvedenie  novej knihy do života.


FAKTY O OKRESE


 Počet obyvateľov: 53 849


 Počet miest : 2


 Počet dedín: 44


 Rozloha: 707, 87 km2


 Počet kultúrnych pamiatok: 21


bottom of page