top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Nová križovatka spojí hlavnú cestu s priemyselnou zónou

Updated: Jun 26, 2020


kruhac

Pôjde o významnú novinku. Pred vstupom do Starej Ľubovne v smere od Popradu pribudne kruhová križovatka. Z nej sa vodiči dostanú priamo do priemyselnej zóny na Továrenskú ulicu. Stavbu chcú dokončiť tento rok, vďaka nej má byť odľahčený kritický uzol pri autobusovej stanici. Náklady, vrátane nového úseku cesty vyjdú na vyše milión eur, mesto ich získalo z ministerstva hospodárstva.


Kým niektoré menej rozvinuté regióny štát podporuje špeciálnymi balíkmi, Stará Ľubovňa tú výhodu nemá. „Nespadáme do tejto kategórie aj preto, že nezamestnanosť máme pod päť percent. Preto sme sa obrátili so žiadosťou na ministerstvo hospodárstva, aby sme podporili rozvoj priemyselnej výroby a zamestnanosti,“ vysvetľoval minulý rok primátor Starej Ľubovne Ľuboš Tomko. Žiadosť o dotáciu mestu prešla, schválených je takmer 1,1 milióna eur.


Vozidlá majú obrovský problém najmä pri autobusovej stanici a v smere od Podsadku. Novinka im má zjednodušiť príjazd na cestu prvej triedy. Áut je tu neúrekom, v priemyselnej zóne na Továrenskej ich jazdia stovky, vrátane nákladných. Vyťaženosť križovatky je odhadovaná na 7 500 áut za deň. V lokalite pôsobí zhruba 50 firiem. „Momentálne máme spracovanú technickú štúdiu, projektant pracuje na dokumentácii pre územné rozhodnutie,“ poznamenal k novému zámeru Michal Žid (na fotografii.)z oddelenia výstavby na radnici v Starej Ľubovni.


Odľahčenie dopravy má pomôcť aj preťaženému mostu ponad rieku Poprad. „Ten už bol rekonštruovaný a má svoju životnosť. Podľa projektanta už ďalšia jeho rekonštrukcia možná nebude,“ poznamenal Ľ. Tomko.


Na ceste budú závory Z vyše miliónovej dotácie sa okrem kruháča bude stavať aj 145-metrový úsek cesty k Továrenskej. Popri vozovke je plánovaný aj chodník pre peších. Dôležitým prvkom budú aj závory pred železničným priecestím.


Myšlienka prepojenia cesty prvej triedy s Továrenskou je na stole vyše 20 rokov. Dokončiť stavbu a preinvestovať peniaze má mesto do konca tohto roka. Pre nevyhnutné administratívne procesy a rôzne odborné výklady bude tento termín takpovediac na hrane. „Všetko musí klapnúť, aby sme projekt zrealizovali,“ zdôraznil primátor. Okrem iného sa bude mesto musieť popasovať s vysporiadaním pozemkov. Niektoré patria súkromníkom, firmám, ale časť aj mestu. Právoplatné povolenie na stavbu by chcelo mesto nadobudnúť v máji.


Ďalšiu, podobnú kruhovú križovatku mesto plánuje na Továrenskej ulici s výhľadovým napojením na budúce zobchvatovanie mesta smerom na sídlisko.

Kruháč

Peter Rindoš


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 2/2020 (21. január 2020)


bottom of page