top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Nová hala za niekoľko mil. €

Updated: Jun 26, 2020


Leitech 3

Po 9-tich rokoch sa predsa sčasti naplní sľub talianskej spoločnosti LEITNER Technologies. V týchto dňoch už pracujú stavebné mechanizmy na ploche medzi objektami Tesly a bývalého podniku LUKO na Továrenskej ulici, aby dali základ novej výrobnej hale (4,5 tisíc metrov štvorcových výrobnej plochy), ráta sa tu aj s administratívnou časťou. Niekoľko miliónová investícia jej dcérskej spol. Leitech by mala byť ukončená ešte v októbri tohto roku.

Leitech 1 - TTL

„Potrebujeme viac priestorov, a tak sme sa rozhodli, že si postavíme vlastnú halu,“ povedal František Kopinský (na fotografii),  riaditeľ dcérskej spoločnosti LEITNER-u, Laitech. Tá funguje v prenajatých priestoroch spol. Novates od roku 2008 (na fotografii dole) a vyrába komponenty do lanových prepravných zariadení.  V Starej Ľubovni vyrábajú ich viaceré kategórie. Jednou z nich sú podpery, veľké rámy a zvyšok produkcie tvoria časti pre lanovky, ako sedačky a kabíny. „Máme vyše 50 zamestnancov, väčšinou zváračov, zámočníkov, keďže pracujeme s kovom. S tým, že máme aj veľa agentúrnych zamestnancov, keďže ide o sezónnu výrobu. V novej hale obsadíme zhruba polovicu priestoru, takže budeme zvyšovať výrobu a prijímať zamestnancov,“ povedal riaditeľ spol. Leitech. Koľko ľudí si teda nájde prácu, nechcel ešte špecifikovať, závislé to bude od objednávok. Podľa našich informácií by malo ísť o niekoľko desiatok nových zamestnancov. Spol. LEITNER Technologies patrí medzi svetových lídrov v dodávkach zariadení lyžiarskych centier, vyváža do 50-tich krajín sveta. Jej súčasťou je aj spol. POMA, dcérske firmy má okrem Slovenska aj v Rakúsku i Taliansku.


Otázne bude, či sa podarí získať dostatok pracovných síl z daného odboru. Ako je všeobecne známe, s obsadením tejto profesie je u nás problém. Všetko ale bude závislé aj od platových podmienok, už teraz spol. Leitech ponúka  v priemere okolo 1000 eur v čistom a rôzne zamestnanecké výhody.


Ako informoval primátor Starej Ľubovne Ľuboš Tomko, je to dobrá správa pre mesto: „Ide o etablovanú firmu. Nová hala bude sídliť už v katastrálnom území mesta Stará Ľubovňa, rozpočtový náklad investície je na úrovni 7 mil. eur.”

Leitech 4

Nielen tejto spoločnosti, ale celej priemyselnej zóny na Továrenskej ul. by mala v krátkej budúcnosti pomôcť aj cestná skratka z Popradskej ul. s novým kruhovým objazdom, na ktorý samospráva získala 1,1 mil. eur z ministerstva hospodárstva.


Článok bol uverejnený v ľubovnianskych novinách č. 5/2020 (11. február 2020)


bottom of page