top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Novinka v nemocnici – spustili urgentný príjem

Updated: Jul 7, 2020


urgent 2

Nová sieť urgentných príjmov v rámci 33 miest republiky sa od 1. mája rozšírila o nové pracovisko aj v Ľubovnianskej nemocnici, n.o. Novinka by mala byť prospešná v prvom rade pre pacientov, ale odbremení aj interné oddelenie.    


„Skráti to čas a zlepší kvalitu ošetrenia, ktorú dostane pacient napríklad v sanitnom vozidle rýchlej lekárskej pomoci a kým bude prijatý na tom správnom oddelení,“ vyzdvihol najpodstatnejší prínos urgentného príjmu, ktorý stál nemocnicu okolo 40 tisíc eur, riaditeľ Peter Bizovský. Ako dodal, týkať sa to bude všetkých diagnóz, okrem akútnych detských a gynekologických, tie poputujú automaticky na príslušné oddelenia. „Urgentný príjem je dôležitý, pretože tu prichádzajú záchranky, pacienti z pohotovosti, a tí, ktorí prídu po 22. hodine, keď pohotovosť skončí, a to každý deň v ktorúkoľvek hodinu. Choroba si nevyberá a doteraz chodili priamo na interné oddelenie, a to bolo často pre jedného lekára a personál v službe neúnosné,“ vysvetlil nový primár urgentného príjmu a doterajší interného odd. Josef Popelka (na fotografii vľavo).

urgent 1

Odteraz tak priamo na urgente budú takpovediac filtrovať pacientov, aby s nimi záchranári nebehali od dverí k dverám. „Tu sa určí, či pacient patrí na interné, neurológiu, či pôjde domov, lebo potrebuje iba ošetrenie a podobne,“ dodal J. Popelka. Na novom pracovisku  sú tak pripravení na nonstop prevádzku . Okrem potrebnej techniky disponujú tromi tzv.  expektačnými lôžkami (jedno je určené na izoláciu), kde môžu pacienta na krátku dobu aj uložiť, dostane napr. infúznu liečbu alebo ho môžu pozorovať, posunúť na potrebné oddelenie alebo iné pracovisko. A nechýba ani erudovaný personál z radov záchranárov. „Keď sme zverejnili výzvu, že prijímame pracovníkov na urgentný príjem, tak sa nám postupne začali hlásiť z jednotlivých pracovísk záchranných služieb, či už zo Spišskej Belej, Ľubotína i zo Starej Ľubovne. Takisto sme obsadili miesta, aj pomocného personálu, pracovníkmi z nemocnice,“ povedala Anna Mačugová, námestníčka pre ošetrovateľstvo. Čo sa týka lekárov, tu ešte, ako povedal riaditeľ, potrebujú doplniť stavy na internom oddelení, aby sa mohli v službách na urgente striedať. Nemocnica spustila nové pracovisko aj napriek tomu, že ho ešte nemá zazmluvnené poisťovňami. Spĺňa ale  podmienky zo zákona, a tak by, podľa riaditeľa, v najbližšom čase k dohode malo určite prísť. Otvorená je ďalšia možnosť, a to prevádzkovanie samotnej RZP-čky nemocnicou, ako tomu bolo v minulosti. P. Bizovský nevylučuje možnosť prihlásenia sa do výberového konania, keďže záchrankám čoskoro končia licencie.

urgent

Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 18 (9. máj 2018)


bottom of page