top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Nezastupiteľná profesia

Updated: Jul 7, 2020


sestry

Biele srdce – strieborný šperk v tvare srdca, ktorý charakterizuje empatiu, starostlivosť a ľudskosť zdravotníckej profesie, bol aj tento rok určený pre tri sestričky. K nim putovala tradične aj Cena riaditeľa Ľubovnianskej nemocnice.


Ocenenia boli odovzdané 14. mája v rámci Dňa sestier, ktorý Regionálna komora sestier a pôrodných asistentiek a tunajšia nemocnica obohacujú aj odborným seminárom. Témou tohtoročného bolo Sestry: hlas v popredí – zdravie je ľudské právo.

Sestry 2

Biele srdce tak skončilo v rukách (zľava) Márie Fuchsovej (na chirurgickom oddelení pracuje od roku 1986), Márie Valčakovej z neurologického oddelenia, ktorá vykonáva povolanie sestry od r. 1993 (predtým, od r. 1975 pracovala ako sanitárka) a Terézie Jozefíkovej z novorodeneckého úseku (pracuje tu od roku 1987). A Cenu riaditeľa Ľubovnianskej nemocnice, n.o., si prevzala Ivana Egedová z detského oddelenia, ktorá nastúpila 1. júla 1989 do vtedy NsP v Starej Ľubovni .„Všetky ocenené si uznanie naozaj zaslúžia, práci v tunajšej nemocnici obetovali dlhé roky až desaťročia, neustále sa vzdelávajú, dopĺňajú si kvalifikáciu a stále patria medzi aktívne a zanietené pracovníčky nemocnice. A takých nikdy nie je dosť,“ povedala Anna Mačugová, námestníčka pre ošetrovateľstvo, ktorá si Cenu riaditeľa prevzala minulý rok. Ako podotkla, sestry sú tak na oddeleniach, ako aj v ambulanciách nezastupiteľné a len v tunajšej nemocnici tvoria polovicu personálu. Našťastie, v Starej Ľubovni nie je problém s ich nedostatkom, ako je tomu v iných mestách.„Máme zdravotné sestry aj z mladšej generácie. A stále sa hlásia také, ktoré majú záujem pracovať v tunajšej nemocnici, v tomto roku máme 16 nových žiadostí,“ podotkla A. Mačugová.

To sú pozitívne správy hlavne pre pacientov, ktorí v prvom rade oceňujú nielen ich dostatočný počet, ale i to, keď „anjeli v bielom“ vložia do svojej profesie kus srdca.

sestryb 3

Foto (ĽN, n.o.)


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 20 (22. máj 2018)


bottom of page