top of page
  • Mário Veverka

Nepríjemný následok ľadochodov: stovky mŕtvych rýb v rieke Poprad

Updated: Jul 14, 2020

Smutný pohľad čakal nedávno na rybárov v okrese. Čo im totiž nezožrali kormorány, to pred niekoľkými dňami skántril ľadochod.


Ľady sa Popradom vlečú prakticky každý rok. Tentoraz však hrúbka krýh často presahovala 40?cm, a preto ich na plytkejších miestach voda nevládala niesť. „Začala sa teda vybrežovať a keďže ryby hľadajú záchranu na krajoch, dostali sa tak mimo koryta. Po klesnutí hladiny sa už potom nedokázali vrátiť späť,“ vysvetlil, prečo sa na brehoch Popradu objavili mŕtve podustvy či jalce Ivan Orovčík. Ako ale poznamenal, týmto spôsobom zahynula len jedna časť rýb. Tým, že moréna tlačila pred sebou kal a bahno, sa totiž mnohé zadusili, „ďalšie, samozrejme, tie kryhy rozdrvili.“

Medzi uhynutými rybami našli rybári podustvy, jalce, mreny, plotice, šťuky či kapre. 


Hoci najhoršia situácia bola pravdepodobne v Podolínci a nad Chmeľnicou, pri Čertovej skale, problém s úhynom zaznamenali aj na Miľave, v Hniezdnom, Starej Ľubovni (pod elektrárňou) a tiež na Sulíne – Závodí. „Vážne straty na rybách sú asi na štrnástich kilometroch rieky,“ zhrnul predseda miestnej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu, ktorý ale konkrétne čísla uvádzať nechcel. Skutočnú škodu totiž, ako povedal, odhalia až nasledujúce mesiace. „Z toho, čo je po brehoch, je ťažké určiť, koľko rýb uhynulo, pretože časť odniesla voda, niečo zožrali vtáci a niektoré sú ešte stále pod ľadom… pôjde však určite o stovky kusov,“ predpokladal I. Orovčík, podľa ktorého síce rybárska sezóna ohrozená nie je. No vážnym problémom sa javí fakt, že tohtoročný ľad zlikvidoval v rieke Poprad rôzne vekové štádiá, „takže možno nám budú v osádke chýbať aj celé ročníky rýb.“ Foto: archív I.O.

bottom of page