top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

Neobyčajná kombinácia drôtu a básne

Updated: Jun 30, 2020


dav

V Galérii Provinčný dom v Starej Ľubovni je stále k dispozícii výstava s názvom Drôtené Variácie. Jej autor Ján Pecuch tvorí už viac ako 20 rokov a má za sebou už mnoho výstav.


Tvorbu majstra drotára do priestorov galérie uviedla kurátorka výstavy Ivana Šipošová. Okrem rôznych drôtených variácií v nej návštevníci môžu vidieť tri drôtené ilustrácie, ktorých motívy sú prepojené nie jedným, ale dvoma tvorcami. J. Pecuch sa nechal inšpirovať motívmi básni zo zbierky Premlčané ticho od Niny Kollárovej. A tak sa z básní stali nielen predstavy, ale živé obrazy. „Vzniklo to úplnou náhodou. Mala som zbierku Premlčané ticho položenú na stole a pán Pecuch si ju požičal. Neskôr za mnou prišiel s tým, že ho inšpirovala poézia N. Kollárovej a že urobil na základe jej básní obrazy. Je to trošku zvláštne, lebo spojiť drotársku umeleckú prácu s poéziou, by napadlo málokomu,“ povedala I. Šipošová. Jeho tvorba je pre ňu zaujímavá najmä tým, že do nej vplieta svoje myšlienky a pocity. No sám autor priznal, že niekedy sa motívy hľadajú veľmi ťažko. „Keď som bol na prezentácii zbierky, zapáčili sa mi tie básne a myseľ dala svoje,“ jednoducho opísal neobyčajný nápad spojiť dva rôzne umelecké diela majster drotár.


Autorka básní Nina Kollárová netušila, že J. Pecuch sa inšpiroval jej tvorbou. Bolo to pre ňu príjemné prekvapenie. „Je veľmi zaujímavé, ako obrazy pána Pecucha pracujú s vizuálnou metaforou. Je to akoby som svoje básne videla a čítala nanovo,“ opísala N. Kollárová.


NIEKEDY


až po tesnom bytí pustíš si ma do dychu


koľko zla v tebe býva keď si ráno obliekaš šaty


presťahované v zápästí puká pri každom slove


dotýkaj sa kým nezmením skupenstvo


padajú oči pobláznené snehom už nie sú moje


Od kamienkov po drahokamy Ďalším hlavným aktérom pri práci J. Pecucha je, samozrejme, drôt. Pri tvorbe využíva aj jeho farebné prevedenia. „Každý motív si vyžaduje niečo iné. Niekedy stačí mať obyčajný-viazací drôt, inokedy už špeciálny,“ načrtol J. Pecuch, no tiež dodal, že tých špeciálnych veľmi niet a zháňajú sa ťažko. Nad jedným dielom dokáže stráviť hodiny času. „Záleží to od veľkosti, nápadu, materiálu, ktorý pri tvorbe konkrétneho diela použijem. Niečo vytvorím za týždeň, no niekedy dielu venujem aj pol roka,“ vysvetlil autor. Pri tvorení však nevyužíva len drôt. „Získal si veľmi veľa priaznivcov a priateľov. Keď sa z nich niekto vyberie k moru, nezabudne so sebou priniesť mušle či zvláštne kamienky,“ prezradila I. Šipošová. Unikátne diela J. Pecucha si môžete pozrieť ešte do 13. augusta.

dav

Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 28 (6. august 2019)


bottom of page