top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Nehôd s chodcami pribúda

Chodci vo všeobecnosti patria medzi kategóriu účastníkov cestnej premávky, ktorá je najmenej chránená. Tunajšie Okresné riaditeľstvo Policajného zboru (OR PZ) eviduje tri dopravné nehody v minulom roku, kde došlo k zraneniu osôb. A týchto kolízií, kde chodec pri strete s vozidlom ťahá za kratší koniec, pribúda. V tomto roku došlo k nárastu dopravných nehôd s chodcami, polícia riešila už 10 prípadov.

„Našťastie neevidujeme dopravnú nehodu, pri ktorej by došlo k usmrteniu chodca, ale z dlhoročných skúseností vieme, že hranica medzi ľahkým, ťažkým zranením a usmrtením je veľmi malá, niekedy stačí trošku nepozornosti, vyššia rýchlosť a podobne a nešťastie je na svete,“ zdôraznil Miroslav Matviak, riaditeľ Okresného riaditeľstva PZ. Aj kvôli nárastu týchto nehôd a k ročnému obdobiu, ktoré výrazne znižuje podmienky viditeľnosti, polícia vyzýva chodcov i vodičov k opatrnosti.


Reflexné prvky môžu zachrániť život

„Je dôležité, aby nemotoroví účastníci cestnej premávky mysleli na zásadu byť videní, a preto je nutné používať vhodné reflexné doplnky a vyberať si oblečenia svetlejšej farby. Samozrejmosťou by malo byť prechádzanie cez cestu maximálne bezpečne a na miestach na to určených, napríklad priechod pre chodcov a podobne,“ vysvetlil Milan Ženčuch z OR PZ V Starej Ľubovni.

Strážcovia zákona rovnako žiadajú vodičov áut, aby rešpektovali práva chodcov, ktorí vstúpili na priechod pre chodcov. Je známe, že hlavne starší ľudia a deti sú vysoko rizikové skupiny, často sa správajú nepredvídateľne, preto opatrnosti najmä v okolí škôl, obchodných centier, kostolov, ale i kultúrnych a reštauračných zariadení nikdy nie je dosť.


„Vodiči by mali dodržiavať dostatočný odstup pri míňaní sa s chodcom, resp. cyklistom a zvýšiť opatrnosť, kde je potrebné takisto dodržať rýchlosť jazdy tak, aby vodič bol schopný zastaviť vozidlo na takú vzdialenosť, na ktorú má rozhľad,“ upozorňuje polícia.


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 39 (20. október 2021)

bottom of page