top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Naše úspešné školské časopisy

Updated: Jul 15, 2020


Školské časopisy našich stredných škôl sú na výbornej úrovni. Svedčia o tom ich pravidelné umiestnenia na popredných priečkach v súťažiach. Aj v rámci Prešovského kraja stále bodujú.  


Najlepšie sú Gymploviny zo Starej Ľubovne Súťaž stredoškolských časopisov Prešovského kraja pozná svojich víťazov. U odbornej poroty najviac zabodovali Gymploviny z Gymnázia Terézie Vansovej v Starej Ľubovni, ktoré obhájili svoje prvenstvo spred dvoch rokov. Do aktuálneho ročníka sa prihlásilo 21 stredoškolských časopisov z 13-tich miest a okresov. Ako skonštatovala odborná porota zložená z aktívnych novinárov, okrem mierne stúpajúceho počtu súťažných tímov sa viditeľnejšie zvyšuje kvalita zaslaných študentských časopisov. Podľa kritérií sa hodnotil ich obsah, prepojenie so životom školy, grafika, štylistika, spracovanie tém i kreativita.  „V tomto ročníku bolo skutočne veľmi ťažké vybrať prvé tri miesta, pretože bola skupina časopisov, ktoré boli rovnocenné, vynikajúce, obsahovo veľmi zaujímavé, graficky dobre spracované, veľmi atraktívne, pôsobivé a informačne naplnené. Máme až päť časopisov v zlatom pásme, čo znamená, že kvalita sa výrazne zvýšila, lebo získali takmer zhodný počet bodov od každého porotcu,“ uviedla po vyhodnotení krajskej súťaže predsedníčka poroty Veronika Fitzeková. Víťazným časopisom sa stali Gymploviny z Gymnázia Terézie Vansovej zo Starej Ľubovne. „Potešilo nás, že sme bodovali u poroty. Naša redakčná práca je pre nás zábava, ktorá sa prenáša aj do tvorby časopisu a do našich článkov. Nevyhýbame sa ani vážnym a hlbším témam. Podstatné je, že máme stále o čom písať a že nás to baví, asi je to aj vidno,“ povedala za Gymploviny ich šéfredaktorka Martina Pavlinská. Pripomenúť treba, že   v zlatom pásme sa ocitli aj stredoškoláci z Cirkevného gymnázia v Starej Ľubovni, ktorí za časopis Druhý zmysel získali cenu za kreativitu. 

foto-k-sutazi

Redakčný tím víťazných Gymplovín z Gymnázia T. Vansovej zo Starej Ľubovne s členmi odbornej poroty Kvetoslavou Mudríkovou z TASR, Veronikou Fitzekovou z PSK a Milanom Grejtákom z tlačového oddelenia Mesta Prešov. Jozef Škvarek zastupoval spoločnosť TransData.


Súťaž stredoškolských časopisov zorganizoval Prešovský samosprávny kraj a Regionálna organizácia Slovenského syndikátu novinárov v Prešove už po štvrtýkrát. Slávnostné vyhodnotenie sa uskutočnilo v utorok 30. novembra v Knižnici P. O. Hviezdoslava v Prešove. Okrem vecných cien, ISIC preukazov  získali víťazné redakčné tímy aj finančný príspevok. Daša Jeleňová, hovorkyňa PSK


Časopis Druhý zmysel opäť ocenený O tom, že v Starej Ľubovni nie je núdza o mladých šikovných novinárov, svedčí aj vyhodnotenie súťaže stredoškolských časopisov Prešovského samosprávneho kraja. Tvorcovia Druhého zmyslu, časopisu Cirkevného gymnázia sv. Mikuláša, získali dve ocenenia. Porotcovia zaradili časopis do zlatého pásma medzi päticu najlepších študentských periodík nášho kraja a zároveň mu udelili aj špeciálnu cenu za kreativitu. „Nečakali sme, že to vypáli na takýto level. Obe ceny sú potešením. Takáto výhra nás určite nakopne písať, snažiť sa a tvoriť aj naďalej. Je skvelé, keď vieme, že naša práca má zmysel a úspech. Ale pre mňa je podstatnejší fakt, že nás, redaktorov, baví tvoriť časopis spoločne,“ povedala na margo úspechu šéfredaktorka Druhého zmyslu Erika Horanská. 

cirkevne-gymnaziu-druhy-zmysel-casopis

Svoju cenu si prevzali aj zástupkyne Cirkevného gymnázia sv. Mikuláša v Starej Ľubovni.


(CGSM)


bottom of page