top of page
  • Writer's picturePhDr. Eva Halamová

Navrhol spálňu aj pre Masaryka

Updated: Jul 29, 2020


Tento rok uplynie 70 rokov od úmrtia slovenského architekta Dušana Samuela Jurkoviča, zakladateľa modernej slovenskej architektúry. Jeho pozoruhodné diela je možné vidieť na Slovensku, v Českej republike i Poľsku. A časť jeho tvorby počas sezóny aj v hájovni nášho skanzenu.


D. S. Jurkovič bol slovenský architekt, dizajnér a etnograf, ktorý za svoje zásluhy a projekty získal čestný doktorát a bol nositeľom titulu národný umelec. Na jeho počesť sa od roku 1954 udeľuje aj Cena Dušana Jurkoviča. „Výstavou sme chceli vzdať poctu tomuto významnému Slovákovi, ktorý sa snažil spájať do nového štýlu architektúry pôvodné ľudové prvky z dediny a vytvoril tak zaujímavý štýl, ktorý praktizoval doma aj v zahraničí,“ objasnil o výstave, ktorá uzrela svetlo sveta minulý týždeň, správca Ľubovnianskeho skanzenu Dušan Janický. A vďaka múzeu vo Vsetíne potrvá do konca septembra.

????????????????????????????????????

Jurkovič mal veľkú záľubu hlavne v ľudovej architektúre, detailoch a ornamentoch. Nábytok podľa jeho návrhov sa stal na Valašsku doslova módnou záležitosťou.


Jurkovič okrem nábytku projektoval aj rekreačné budovy a areály, technické objekty, sakrálne stavby, cintoríny, obytné domy i zástavby. „Na výstave sa dajú vidieť nábytky, ktoré navrhoval, ako napríklad spálňu pre Tomáša G. Masaryka, keď mal prísť do Vsetína. Tiež ním navrhnuté nábytky, ktoré boli vo vtedajšej dobe v katalógu alebo pustevny znázornené na obrázkoch, ktoré navrhol pre turistické ubytovne vo Valašsku. Nechýba ani dokumentárny film o jeho tvorbe a živote,“ doplnil D. Janický. A keďže sa blíži koniec školského roka a je čas výletov, pre žiakov vymysleli zaujímavú hru, pri ktorej sa stanú na chvíľu architektmi a s použitím ľudových prvkov, ktoré včlenia do modernej architektúry, navrhnú nejaký objekt. Takže aj mladší návštevníci sa majú na čo tešiť.

????????????????????????????????????

Skupinka druhákov na Gymnáziu T. Vansovej si po pozretí výstavy zahrala zaujímavú hru inšpirovanú Dušanom Jurkovičom. „Mali sme nájsť prvky ľudovej architektúry na posteliach, vchodoch a dverách v skanzene. Potom sme to spojili s moderným umením a namaľovali na výkres,“ prezradila nám Laura.


FAKTY: Kto bol Dušan Samuel Jurkovič? Narodil sa v roku 1868 v Turej Lúke v národoveckej rodine. Otec bol spoluzakladateľom Matice slovenskej a starý otec zakladateľom Gazdovského spolku v Sobotišti. Po štúdiách v Brezovej, Šamoríne, Šoproni a Viedni pôsobil v ateliéroch u architektov B. Bullu a M. Urbánka, kde sa zdokonalil v architektúre. Postupne nadviazal na európske trendy modernej architektúry v prvej pol. 20. stor., pričom využíval najmä ľudovú architektúru a je považovaný za zakladateľa modernej slovenskej architektúry. V roku 1899 sa usadil v Brne, pôsobil už ako samostatný architekt a pohyboval sa v okruhu brnenskej inteligencie. Okrem iných stavieb navrhol a postavil napríklad komplex kúpeľných stavieb v Luhačoviciach a tiež vlastnú vilu v brnenskej štvrti Žabovřesky. Zomrel v decembri 1947 v Bratislave a pochovaný je v Brezovej pod Bradlom.


(článok bol uverejnený v ĽN č. 21 dňa 30. mája 2017).


bottom of page