top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Nasledovala svoju vášeň a lockdown využila vo svoj prospech

Reč je o Márii Varcholovej, kreatívnej umelkyni, ktorá vdychuje fádnym stenám pomocou svojich obrazov nový, pestrý život. Celoživotné neúnavné umelecké hľadanie sa, prinieslo svoje ovocie a spod rúk tvorkyne vychádzajú jedinečné umelecké diela zachytávajúce nielen krásu ale i duchovnú, pocitovú hĺbku.


Kreslenie a maľovanie bolo Máriinou veľkou vášňou už od útleho detstva, no napriek tomu jej nebolo dopriate ísť študovať na školu s umeleckým zameraním. Veľká láska k deťom ju nakoniec priviedla na štúdium Strednej pedagogickej školy, kde sa jej ale taktiež podarilo popustiť uzdu kreatívnej tvorbe. Neskôr začala realizovať maľby na steny interiérov materských škôl, detských izieb, obrázkov do tried a podobne. „Myšlienka venovať sa výtvarnému umeniu vo väčšej miere bola v hlave stále, no chýbal čas,“ uviedla Mária, ktorej v posledných rokoch učarovali aj farby na textil, ktorými oživila niekoľko jednoduchých tričiek a pláteniek.


Všetko zlé je na niečo dobré

Prišiel COVID-19, zrazu bolo na všetko veľa času a prvé obrazy boli na svete. „Som samouk takže som hľadala vlastný štýl-rukopis, techniky i druhy farieb,“ opísala svoje umelecké hľadanie sa. Márii nakoniec učaroval akryl, ktorý nanáša špachtľou alebo štetcom na plátno napnuté v ráme. Svoju tvorbu zameriava na krásu, pestrosť a rôznorodosť kvetov, prírody, ale rada maľuje aj portréty známych osobností. „Nadchla ma aj sakrálna tvorba, kde sa pokúšam vystihnúť v tvárach pokoru, bolesť, smútok, ale aj radosť.“ Tvorkyňa ktorá svoje umelecké dielka prezentuje prostredníctvom sociálnych sietí a medzi priateľmi, ale zvažuje aj vytvorenie vlastnej webovej stránky.

Namaľovanie jedného obrazu jej trvá zvyčajne niekoľko dní, inokedy hodín, vždy záleží od náročnosti námetu. „Maľovanie je predovšetkým môj veľký relax po náročnej a zároveň krásnej práci s malými deťmi, a ak mi to čas a zdravie dovolí, chcela by som sa zdokonaľovať a tvoriť aj naďalej,“ uzavrela nadaná tvorkyňa.


Jana Blašková, foto: archív M. Varcholovej

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 43 (16. november 2022)







bottom of page