top of page
  • Writer's pictureMgr. Miriama Sekelská

Namiesto kvetov im nosili svadobčania zošity či perá

Updated: Aug 6, 2020


72565217_10157312664513726_2443945371924168704_n

Ak sa rozhodujete, čo kúpiť ku gratuláciám, keď idete na svadbu, prvá voľba väčšinou padne na kvety. Tie rýchlo zvädnú, a tak ďalšou najčastejšou voľbou sa stali žreby. Najnovšie niektorí mladomanželia k pozvánke doplnia kartičku, kde svadobných hostí usmernia, čo by si priali. Novomanželia Kormanskí z Chmeľnice sa však netradične rozhodli pre dary, ktorými potešili druhých.


Netradičná požiadavka Mladý pár k pozvánke pripojil prosbu, aby im hostia nenosili kvety ani žreby, ale aby priniesli drobnosti z kancelárskych potrieb pre deti, ktoré bojujú so zákernou chorobou na onkologickom oddelení v Košiciach. „S touto myšlienkou som sa pohrávala už asi rok pred svadbou. Kvety sú pekné, potešia, ale do týždňa zvädnú, a tak sme chceli niečo iné, osožnejšie. Neskôr sa naši priatelia, Jakub a Janka, rozhodli pre podobný krok a svadobčania im priniesli veľkú nádielku rôznych kancelárskych potrieb, ktoré putovali do Špeciálnej základnej školy sv. Anny v Starej Ľubovni,“ povedala Lucia Kormanská, ktoré sa najprv obávala, ako to ľudia príjmu a či to pochopia. Pozvaní pri rozdávaní pozvánok vraj reagovali prekvapene, no s potešením.


Nemysleli iba na seba Nevesta študovala učiteľstvo v Košiciach. Raz sa s kamarátkami dohodli, že pôjdu na oddelenie detskej onkológie, potešiť a povenovať sa deťom. „Nakoniec sme to nezrealizovali a mrzelo ma to. Preto, keď som tento nápad dostala, vedela som, že vyzbierané veci odovzdáme práve tam. Ich oddelenie spolupracuje s neziskovou organizáciou Svetielko pomoci. Majú tam špeciálnu pedagogičku, ktorá tie deti vyučuje, pripravuje pre nich program a trávi s nimi čas. Od nich sme sa potom dozvedeli, že by potrebovali nejaké písacie potreby a podobne,“ zdôvodnila výber L. Kormanská.

70295711_3322424174435197_4910403673923780608_o

A tie pred dvomi týždňami v centre aj odovzdali. Niektorí svadobčania im prispeli aj finančne. „Peniaze sa použijú na nákup balíčkov prvej pomoci pre rodiny, ktorých deti bojujú s onkologickou chorobou,“ doplnila na záver mladá pani, ktorá je z tohto rozhodnutia nadšená. Mladý pár totiž vôbec nečakal, že sa toho nazbiera až tak veľa.


foto (archív L.K.)


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 38 (15. október)


bottom of page