top of page
  • Mário Veverka

Najväčší problém – podlaha

Updated: Jul 9, 2020


DSC_0202

Zub času prehryzne, okrem kože, aj kov, drevo či betón. Niet sa preto čomu čudovať, že si poradil aj s malou športovou halou. Hoci tá za svojou veľkou sestrou zaostáva – v kráse, vybavení a energetickej náročnosti, mnoho jej boľačiek sa už podarilo odstrániť.


Hoci šaty „Popolušky“ nie sú nové, od roku 2014 na nich pribudli poriadne záplaty i nové doplnky. Podľa Milana Malasta k tomu pomohol aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Starej Ľubovni. „Jeho pracovníci našli pri kontrole niekoľko nedostatkov a určili opatrenia, ktoré bolo nutné realizovať,“ vysvetlil pozadie rekonštrukčných prác, ktoré na tomto športovisku priebežne prebiehali posledné tri roky riaditeľ Slobytermu. Ten za jeden z najväčších problémov označil rosenie podlahy, stropu a stien, čo spôsobovala kondenzácia vodných pár. „V prvom rade sme preto vymenili sklenené výplne na jednej zo stien a nahradili ich murovanou stenou. To nám veľmi pomohlo – jednak sa zvýšila teplota a tiež sa znížila kondenzácia,“ dodal M. Malast.

DSC_0208

Samozrejme, len pritom to zďaleka neostalo. Vynovili sa totiž i toalety, v rozhodcovskej miestnosti a administratívnych priestoroch nahradili staré okná nové, s lepšou tepelnou izoláciou. Šetriť energiu by mali aj nové vstupné dvere so zádverím a opomenúť netreba ani výmenu najviac poškodených častí podlahy.


ROK 2018: PODLAHA A STROP To však stačiť určite nebude. Práve palubovka totiž zostala posledným bodom na zozname, ktorý pred troma rokmi spísali hygienici. „Máme určený aj konkrétny termín, a to koniec roka 2018. Dovtedy by sme mali odstrániť technické závady na podlahe,“ naznačil dokedy musia byť práce hotové, primátor Ľuboš Tomko. Ako na neho nadviazal M. Malast, ruka v ruke s tým musia zatepliť i strop, lebo len tak sa zamedzí kondenzácii vodných pár. „Keďže nevieme, v akom stave sa nachádza teplovodné potrubie a rozvody vykurovania pod podlahou, hrozí, že bude nutné rekonštruovať aj tie,“ upozornil riaditeľ mestskej eseročky. A to by mohlo navýšiť odhadovaný investičný náklad na obe akcie – o približne 40 000 €.

DSC_0219

Mimochodom, športovisko, ktoré od 1. júla 2003 spravuje Slobyterm, s.r.o., však nebude jediné, ktoré by malo v budúcom roku prejsť zmenou. Podľa slov primátora mesta sa totiž plánuje aj s obnovou telocviční v ZŠ na Levočskej ul. a Za vodou.„Čakáme tiež na vyhodnotenie projektu, vďaka ktorému by vo vnútroblokovom priestore za tzv. čínskym múrom malo vzniknúť niekoľko nových športovísk,“konkretizoval ďalšie plány Ľ. Tomko, podľa ktorého zabudnúť netreba ani na plaváreň. O jej osude sa totiž, pravdepodobne, rozhodne už v najbližších týždňoch.


Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 46 – 48 (19. decembra 2017).


bottom of page