top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Najvhodnejší čas na opravu otrasnej pasáže?

Updated: Jul 13, 2020


DSC_0680

Dom číslo 6, bývalá Obchodná akadémia, ktorý je už vo vlastníctve Občianskeho združenia (OZ) Centro Arte zastúpené kňazom o. Kamilom Drábom, sa už prerába.


Iba pripomenieme, že na ateliér, kde sa budú tvoriť umelecké diela. Aj keď spredu, z Námestia sv. Mikuláša sa to nezdá, pohľad na zadný trakt budovy je toho dôkazom. A vedno so 6-tkou by sa premeny mohol dočkať aj známy, skôr neslávne, prechod ku kinu (tzv. pasáž), ktorý oddeľuje susediace budovy. A keďže je pasáž vo vlastníctve Mesta, ukazuje sa ako rozumné spojiť sily i financie a v čase veľkých stavebných prác (hlavne búracích) obnoviť aj pasáž. Nastalo tak veľké oprášenie návrhu projektu premeny pasáže, ktorý bol pripravený ešte pred 14-timi rokmi. Vizuálny návrh s kovovou konštrukciou a presvetleným vrchom sa logicky vzhľadom k súčasnému stavu môže zdať viac než vynikajúci, do popredia ale vystupujú najprv základné otázky. Ich odpovede sú naliehavé aj vzhľadom k tomu, že majiteľ 6-tky chce plynule postupovať s prácami. „Sú tam doslova nalepené dva múry a keby sme nebrali ohľad na žiadne okolnosti vrátane susedských, tak tam staviame tretí,“ priblížil situáciu v pozadí rekonštruovanej budovy o. Kamil. Ako vysvetlil, jednoduchým riešením a zároveň užitočným pre obe strany (Mesto i OZ Centro Arte), by bolo vybudovanie, „jedného spoločného solídneho múru pre pasáž i ateliér.“ Zjednodušene povedané, takto pripravený „solídny“ múr by bol akýmsi východiskom pre budúcu rekonštrukciu pasáže. „Bol som sa tam pozrieť a tu ani nie je o čom rozmýšľať. Tú pasáž už chceme riešiť, hádam, päťdesiat rokov. Jednoducho už treba do toho ísť a treba to robiť v súčinnosti s ďalšími zainteresovanými,“ priklonil sa k spoločnému postupu poslanec Valent Jaržembovský.


Už havarijný stav Nateraz ale radnica ešte bude rokovať s ďalším susedom nehnuteľnosti, kde je predajňa pekárne o možnosti spolufinancovania pasáže a počas prázdnin pripraví projektovú dokumentáciu. Ak by to poslanci napokon schválili, v septembri by sa v rámci združenej investície mohli pohnúť ľady aj v prípade dnes tmavej, zdevastovanej a skôr odstrašujúcej pasáže. Predbežne na celú rekonštrukciu treba okolo 100 tisíc eur, vrátane podlahy, izolácie i najefektnejšieho prvku – kovovej konštrukcie so sklenou výplňou v strope.

DSC_1031

Rekonštrukciu pasáže vníma Mesto už ako riešenie havarijného stavu a asi niet občana mesta, ktorý by nesúhlasil s tým, že i maximálne neestetického.

Tie ďalšie plány hovoria o tom, že ak by sa podarilo zrekonštruovať budovu č. 6 i pasáž – tvorili by jeden celok, kde by sa podľa o. Kamila vynímala tzv. pouličná galéria s dielami, ktoré by sa vytvorili v budúcom ateliéri. Na to si ale budeme musieť ešte počkať. OZ Centro Arte má plán premeniť budovu do 2-3 rokov a ak aj Mesto stihne do toho času obnoviť pasáž, Námestie sv. Mikuláša by dostalo veľkú injekciu smerom aj k turistickej k atraktivite.


Foto: Mário Veverka


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 28 (18. júl 2017)  


bottom of page