top of page
  • Writer's picturePhDr. Eva Halamová

Najslávnejší väzeň hradu Ľubovňa sa vrátil

Updated: Jul 22, 2020


Na Ľubovnianskom hrade sa od 13. augusta stretnete s Móricom Beňovským. Teda, nie priamo s ním, ale vďaka stálej expozícii, ktorú pre verejnosť sprístupnilo Ľubovnianske múzeum – hrad (ĽM) sa o najznámejšom hradnom väzňovi dozviete viac. Tento rok si totiž pripomíname okrúhle výročie jeho narodenia (1746) a tragickej smrti (1786).


„Móric Beňovský bol v hlavnej hradnej veži, ktorá je verejnosti prístupná už 13 rokov, väznený niekoľko mesiacov v roku 1768. Stalo sa tak po tom, čo sa dostal so svojimi švagrami do sporu o rodinný majetok vo Vrbovom a odišiel na Spiš. Pridal sa na stranu barských konfederátov, ktorí vystupovali proti proruskej politike vtedajšieho poľského kráľa Augusta Poniatowskeho. Keďže spišským starostom bol kráľov brat, Móric bol zatknutý a uväznený kapitánom Elstermanom práve na hrade Ľubovňa,“ objasnil fakty riaditeľ ĽM Dalibor Mikulík. Ako dodal, z hradu sa mu podarilo ujsť. Existuje mnoho legiend za akých okolností, podstatné je však to, že týmto útekom sa začala jeho dobrodružná cesta smerom do Poľska, Ruska, na Kamčatku a cez ďalšie štáty až na Madagaskar.

Asi takto nejako vyzeral Móric Beňovský v roku 1768 ako najznámejší väzeň na Ľubovnianskom hrade.


Slávny Beňovský Málokto vie, že gróf Móric Beňovský, nazývaný na Madagaskare aj kráľ kráľov, nebol len dobrodruh a cestovateľ, ale zaujímal sa aj o vojenstvo, kartografiu, bol významný umelec, diplomat či prírodovedec. Objavil a popísal mnohé nové druhy rastlín a živočíchov na Madagaskare. Medzi inými aj jeden z druhov lietajúcich rýb. Podľa historikov to bol človek rozhľadený, vzdelaný, a tým, že precestoval takmer polovicu sveta, existujú dôkazy o tom, že mnohé miesta navštívil skôr ako slávny James Cook. „Stretol sa aj s mnohými známymi osobnosťami ako George Washington či Benjamin Franklin, s ktorým mal dokonca blízky kamarátsky vzťah. V belgických kúpeľoch sa spoznal aj s Giacomom Casanovom, ktorý bol jeho cestovateľskými zážitkami unesený. Dokonca chceli spoločne podniknúť aj nejakú dobrodružnú cestu,“ doplnil zaujímavé veci zo života tejto významnej osobnosti správca Ľubovnianskeho hradu Jozef Balužinský. Ako dodal, neskôr bol na ostrove pri Afrike poverený francúzskym kráľom vytvoriť obchodno-vojenskú základňu. O nejaký čas sa však nepriamo dostal s ním do sporu a bola na neho vyslaná výprava s cieľom spraviť nápravu. Žiaľ, dopadlo to tragicky a Móric Beňovský bol na Madagaskare zastrelený.

Isto poznáte kultový dobrodružno-historický seriál Vivat Beňovský! z roku 1975, kde grófa stvárnil slovenský herec Jozef Adamovič. Kostýmy, ktoré mal on či Libuša Šafránková počas natáčania, sú zapožičané z archívu RTVS a vystavené. „Vďaka Adamovičovi si takto mnohí predstavujú Beňovského. Je to však diskutabilné, keďže sa zachoval iba jeden jeho portrét a ten majú jeho potomkovia, ktorí dnes ešte žijú a dokonca na Slovensku. Odhliadnuc od toho, sme radi, že aj touto expozíciou, pri ktorej nám pomohli kolegovia z Technického a Východoslovenského múzea v Košiciach a tiež dobrovoľníci z OZ Móric Beňovský žije, sa môže verejnosť dozvedieť viac o ňom a pozrieť si predmety, ktoré sú s ním úzko spojené,“ ozrejmil D. Mikulík. Stála expozícia o tomto neobyčajnom človeku, ktorý sa narodil na Slovensku, a na ktorého sme patrične hrdí, je tak všetkým v gotickom paláci na Ľubovnianskom hrade počas otváracích hodín k dispozícii.

dsc_0369

Známy dobrodruh a kráľ Madagaskaru Matúš Móric Michal František Serafín Agust Beňovský sa narodil 20. septembra 1746 vo Vrbovom. Jeho otec Samuel Beňovský bol plukovníkom uhorských husárov a matka grófka Mária Rozália Révayová. Po štúdiu na gymnáziu vo Svätom Jure, kde sa hrdo hlásil k slovenskej príslušnosti, sa Móric stal poručíkom uhorských husárov. Zúčastnil sa bojov v Poľsku na strane

barských konfederátov, padol do ruského zajatia a ocitol sa vo vyhnanstve na Kamčatke. Podarilo sa mu odtiaľ utiecť a neskôr bol kolonizátorom Madagaskaru v službách Ľudovíta XVI. Do svojej smrti, 23. mája 1786, precestoval vyše 60 tisíc km.






bottom of page