top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Najmladší veľmajster SR

Updated: Jul 8, 2020


cracovia-2017-runda9-11

Nevídaný, úžasný, fenomenálny. Aj takéto prívlastky môže mať úspech, ktorý dosiahol šachista Christopher Repka. Je len otázkou času, kedy kongres Svetovej šachovej federácie FIDE oficiálne potvrdí, že najmladší šachový veľmajster Slovenska pochádza spod Ľubovnianskeho hradu. Historický míľnik sa pritom Christopherovi podarilo dosiahnuť už na prelome rokov, keď v nabitej konkurencii na turnaji Cracovia 2017 doslova exceloval.


Hodiny poctivej práce, státisíce precestovaných kilometrov či napínavé partie až do posledného ťahu. To, a aj mnoho iného, podriadil Ch. Repka vysnívanému cieľu – titulu veľmajstra. Po turnaji Cracovia 2017 môže len devätnásťročný Staroľubovňan s hrdosťou prehlásiť: „Som veľmajster!“ A to nie hocijaký, vďaka svojmu nízkemu veku je Chris (ako mu familiárne hovoria) dokonca najmladším šachistom s takýmto titulom v slovenskej histórii. Hoci mu titul právom patrí už teraz, o oficiálny zápis nášho rodáka do zoznamu veľmajstrov sa postará kongres Svetovej šachovej federácie FIDE, ktorý sa bude konať začiatkom apríla.

cracovia-2017-runda9-26

CIEĽ: 2500 BODOV

Kroniku slovenského šachu prepisoval talentovaný mladík na 27. ročníku medzinárodného šachového festivalu Cracovia 2017. „Išlo o prestížny turnaj, kde sa stretli prevažne silní hráči,“ hodnotil Christopher, ktorý si u našich západných susedov zmeral sily so zvučnými menami.„Kvalita bola veľmi vysoká. Bol som až ôsmy nasadený. Do Krakova pricestovali až štyria šachisti, ktorých môžeme radiť medzi svetovú špičku,“ dodal. V kráľovskom meste tak od 27. decembra do 4. januára nebola núdza o zvučné mená svetového šachu.

Keďže sa Chrisovi podarilo splniť tri potrebné veľmajstrovské normy (prvenstvá na MSR 2016 a 2017, a taktiež na turnaji Chess Masters v Pieninách), na dosiahnutie veľmajstrovského titulu potreboval už len navýšiť svoje hodnotenie ELO o dva body, teda na hranicu 2500. O všetkom sa tak mohlo rozhodnúť už v úvodných partiách, ktoré boli spravidla proti papierovo slabším súperom.

„Asi najťažšou vecou v akomkoľvek športe je nonstop vyhrávať nad slabšími súpermi. V Krakove som natrafil na súperov z Ukrajiny, Poľska a Ruska. Práve tieto krajiny sú najviac nevyspytateľné a ich hráči značne prevyšujú svoje oficiálne ELO,“priznal Ch. Repka. Jeho sen sa napokon stal skutočnosťou vďaka výhre v druhom kole, a to dokonca so znevýhodnenými čiernymi figúrkami.„Už po ňom som vedel, že sa stanem veľmajstrom, nech sa deje, čo sa deje. Bolo mi jasné, že toto mi už nikto nevezme a možno práve to mi dodalo potrebnú dávku sebadôvery. Hral som s ľahkosťou a mohol som už len získať,“ skonštatoval s nadšením.


POKORIL I ROMANOVA Chrisov mimoriadny úspech sa neskôr prejavil na fantastických výkonoch. Po ďalšej výhre “doplatil“ na jeho fazónu Evgeny Romanov, proti ktorému stačili Staroľubovňanovi na famóznu remízu aj čierne figúrky. „Evgeny hráva pravidelne proti najlepším z najlepších, nachádza sa v prvej stovke na svete,“ povedal. Avšak Romanov nebol Chrisovou jedinou veľmi cennou „obeťou“. Rovnako nerozhodne skončil aj zápas proti veľmajstrovi z Ukrajiny Bernadskému. Za kratší koniec ťahal iba proti Poliakovi Mištovi. „Všetci veľmajstri, proti ktorým som na turnaji nastúpil, patria do vyššej veľmajstrovskej triedy,“ ozrejmil náš talent. Trio Repkových posledných duelov sa nieslo v znamení výhier. Za jednoznačne najcennejšiu považuje zároveň tú záverečnú, keď doslova prinútil veľmajstra Levina vzdať sa. Navyše, Chris sa postaral o jeho jedinú prehru v Krakove. Ani tieto výkony však nemuseli stačiť „šachovému mágovi“ na celkové prvenstvo. Romanov sa totiž s Chrisom ocitol v takzvanom tie-breaku. „O mojej výhre nakoniec rozhodli viaceré okolnosti. Ďalší favorit turnaja, Vitaliy Bernadskiy, nemal veľké šance na dobrý celkový výsledok, a preto sa nedostavil na poslednú partiu, ktorú však mohol s prehľadom vyhrať. Navyše, omnoho slabší súper musel vyhrať nad veľmajstrom, čo sa mu napokon aj podarilo, i keď to bolo veľmi napínavé,“ kalkuloval minuloročný maturant. Turnaj Cracovia 2017 zastihol Christophera v životnej forme. „Dá sa povedať, že ide o jedno z najcennejších víťazstiev kariéry, keďže to bol turnaj, na ktorom som sa stal veľmajstrom a dokonca som ako ôsmy nasadený dokázal získať aj celkové prvenstvo.“


ĎALŠIE CIELE Všetky úspechy majú pre náš talent nesmiernu hodnotu, no titul veľmajstra bude mať špeciálne postavenie. „Znamená to pre mňa naozaj veľmi veľa. Som veľmajstrom, a to mi už nikto do konca života nevezme. Počas celej svojej kariéry som bojoval práve o tento titul.“ Chris však po turnaji pociťoval protikladné emócie. „Bol som smutný, že sa to všetko skončilo, pretože dovtedy som zakaždým bojoval o prvé miesta, mal som jasné ciele v kariére.“ Kde sa niečo končí, niečo nové začína. Výnimkou nie je ani skvele naštartovaná kariéra slovenskej šachovej trojky a syna veľmajsterky Evy Repkovej. „Po tomto turnaji sa vecí zmenilo a mám pred sebou ďalšie výzvy. Je rozdiel medzi veľmajstrom a veľmajstrom, takže stále chcem byť najlepším. Chcel by som sa dostať do najlepšej stovky na svete. Mojím ďalším snom je byť slovenskou jednotkou ešte tento rok,“ prezradil odhodlane s iskrou v očiach.


Text: Patrik Liščinský, foto: archív Ch. Repku


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 10 (13. marec)


bottom of page