top of page
  • Writer's picturePhDr. Eva Halamová

Najlepšie CT-čko v kraji a za nepredraženú sumu

Updated: Jul 20, 2020


ct

Nový CT prístroj v Ľubovnianskej nemocnici, ktorý spolu so servisom vyšiel na necelých 710 tisíc eur, je už oficiálne v prevádzke. Nemocnica ho spolu s účtami za nákup a servis predstavila na tlačovke novinárom i samotnému ministrovi zdravotníctva SR Tomášovi Druckerovi.


Ľubovnianska nemocnica patrí k tým, ktoré preukazujú, že si dokážu zabezpečiť kvalitný rozvoj vlastnými silami, a to, že majú najmodernejší prístroj je dobrá správa najmä pre všetkých obyvateľov Starej Ľubovne a okolia,“ povedal v úvode oficiálneho stretnutia minister zdravotníctva SR Tomáš Drucker. Po kauzách predražených CT-čiek v Piešťanoch či Liptovskom Mikuláši sa hovorilo najmä o cene novinky v našej nemocnici. „Vysúťažená cena bola 472 tisíc eur, s tým, že podmienkou súťaže bolo aj odkúpenie starého CT za 25 tisíc eur. Keď to zrátame, tak je to nákup za 447 tisíc eur s dvojročnou zárukou a 260 tisíc eur sme zaplatili za 5-ročný pozáručný servis, čiže celkovo nás CT vyšlo na 707 tisíc eur. A to s tým, že sedem rokov máme o moderný prístroj, ktorý je, dovolím si tvrdiť, najlepší v Prešovskom kraji, postarané,“ ozrejmil riaditeľ Ľubovnianskej nemocnice, ktorý dodal, že ich snahou bolo kúpiť zariadenie čo najlepšie. „Vieme, že keď chceme peniaze na ďalší rozvoj a platy lekárov a sestier, ktoré u nás pracujú, musíme vedieť efektívne hospodáriť,“ nechal sa počuť Peter Bizovský.

minister-ct

Nový počítačový tomograf  uviedli slávnostne do prevádzky: (zľava) Ľ. Tomko (primátor), P. Chudík (predseda VÚC PSK), T. Drucker (minister zdravotníctva) a P. Bizovský (riaditeľ nemocnice).


Novinka s výhodami V snahe vyhnúť sa predraženým nákupom CT prístrojov pre zdravotnícke zariadenia Ministerstvo zdravotníctva pripravuje centrálne obstarávanie. Práve je v plnom prúde verejná súťaž. „V tomto prípade je ale cena dobrá. Ukazuje sa, že možno aj tým mediálnym tlakom a väčšou pozornosťou sa podarilo dostať ceny nákupov na nižšiu úroveň,“ doplnil T. Drucker. Už iba pripomenieme, že nové CT-čko, ktoré po ôsmich rokoch vystriedalo to pôvodné, má viacero výhod. Tie ocenia najmä pacienti zo Starej Ľubovne a okolitých okresov, ktorých v priebehu dňa vyšetria asi 25 a na CT si počkajú zhruba týždeň. „Tým, že je menej artefaktov, obraz je kvalitnejší a pacient je za pár sekúnd vyšetrený. Podstatná je ale omnoho nižšia radiačná záťaž ako tomu bolo doteraz a nižšia spotreba elektrickej energie, čím sa šetria aj náklady nemocnice,“ vysvetlil primár rádiologicko-diagnostického odd. Štefan Harčarufka. Personál, ktorý prešiel odborným školením, dokáže odteraz robiť aj CT fluoroskopiu, biopsie a ozónoterapiu s 3D navigáciou.

minister-ct3

Ľubovnianska nemocnica, ktorá ročne odhospitalizuje takmer 12 tisíc  pacientov, ambulantne vyšetrí vyše 80 tisíc ľudí a vykoná cez 200 tisíc odborných výkonov, má po nákupe nového CT prístroja už ďalšie plány. Budúci rok by tu chceli zmodernizovať a rozšíriť operačné sály a vybudovať urgentný príjem s lekárskou službou prvej pomoci za 3 až 3,5 mil. eur.

Foto: Eva Halamová, Helena Musalová


bottom of page