top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

NAJ pasku upiekli seniorky

Updated: Jul 7, 2020


PASKA

„Práca s cestom je živá. Je to vždy o tom – či to vyjde, alebo nevyjde. Od toho, ako nám narastie kvások, sa ukáže, aký pekný bude koláč,“ povedala na vyhodnotení súťaže o NAJ  pasku regiónu, Mária Vyšovská. A gazdinky, ktoré ponúkli do súťaže, a teda na obdiv všetkých i hodnotenie poroty svoj tradičný kysnutý veľkonočný koláč, o tom isto vedia svoje. 


Dvanásť tvarov, chutí i vôní – taká bola teda súťažná ponuka na 3. Ľubovnianskom majálese. „Boli z nich niektoré topky, niektoré menej, ale treba poďakovať každému, kto sa zúčastnil,“ dodala za porotu M. Vyšovská (na fotografii druhá zľava) a pridala kritériá, ktoré rozhodovali, „chuť, vzhľad, ako je cesto nakysnuté, akú má veľkosť, ako je koláč upečený, či nie je málo nakysnutý alebo veľa…“ A tak sa počas sobotňajšieho majálesového popoludnia koštovalo, ovoniavalo… „Niekde bolo viac cukru, inde viac soli, ale všetky boli zaujímavé,“ poznamenal ďalší porotca Norbert Frank (tretí zľava), ktorý priznal, že rozhodovanie bolo ťažké. „Ja som hľadal takú, ktorá je podobná tej našej,“ priznal primátor Ľuboš Tomko (vľavo). Ako vysvetlil, teda takú, na akú je zvyknutý počas veľkonočných sviatkov. A teda  NAJ paska sa aj po sčítaní hlasov poroty našla a za číslom sa skrýval tunajší Klub dôchodcov, ktorý do súťaže ponúkol hneď päť rôznych druhov. „Je to po minulom roku, keď sme mali tiež prvé miesto za Naj závin, veľký úspech,“ povedala za klub Mária Struková, ktorá si zároveň prevzala cenu aj za 3. miesto.


DSC_0535

„V prvom rade treba cesto dobre vypracovať, dať tam všetko, čo tam patrí a hlavne treba koláč piecť s láskou,“ zhrnula recept na úspech zástupkyňa miestnych dôchodkýň. Nie je asi nijakým tajomstvom, že za úspechom a dobrými ingredienciami (múka, maslo, kvások, sachariny, sušené mlieko, citrónová kôra…) sa skrývajú aj roky praxe. Ale o tom, že kysnuté cesto nemusí byť doménou len skúsených gazdiniek, presvedčili študenti SOŠ na Jarmočnej ul., ktorí si odniesli druhé miesto.„Učíme ich, samozrejme, modernú gastronómiu, ale aj naše dobré tradičné jedlá,“podotkla majsterka Alžbeta Štefančíková, ktorú tešilo, že výzvu – upiecť pasku, ktorá by mohla ísť do súťaže, poňali študenti veľmi zodpovedne. Mimoriadna cena ešte putovala Kataríne Lompartovej do Chmeľnice.

Tak blahoželáme a veríme, že o rok budeme opäť omámení vôňou domácich dobrôt, veď sú tu ešte buchty, palacinky či… to už ale necháme na organizátorov 4. ročníka Ľubovnianskeho majálesu. 

DSC_0540

DSC_0556

DSC_0560

DSC_0564

Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 22 (5. jún 2018)


bottom of page