top of page
  • Writer's pictureMgr. Helena Musalová

Na veľký, zrejme úmyselný požiar, zareagovalo aj mesto

Updated: Jul 2, 2020


20190211_083150

Ničivý oheň, ktorý zasiahol 11. februára plničku minerálnych vôd spoločnosti LIMO ŠPES a ktorý smeruje k podpaľačstvu, nenechal chladnou ani miestnu samosprávu.


Oheň, ktorý zničil prístrešok, sklad a časť strechy výrobnej linky v Ľubovnianskych kúpeľoch, vrátane rôznych vecí, ktoré sa v týchto priestoroch nachádzali, má na svedomí zrejme podpaľač. „Na mieste boli prítomní aj experti a tiež psovod s vycvičeným psom, ktorý aj označil miesto, kde bola použitá horľavá látka,“ uviedol Daniel Džobanik z KR  PZ a dodal, že už sa začalo trestné stíhanie pre zločin Všeobecné ohrozenie. Aj majitelia firmy sú zhrození. „Nemyslíme si, žeby požiar vznikol neúmyselne. Nedávalo by to zmysel, keďže v priestoroch, kde vznikol, sa nemanipulovalo ani s ohňom, elektrickou energiou, ani ničím podobným,“ vyjadril sa za spol. Tomáš Špes a verí, že sa všetko vyšetrí. Každopádne, firma, ktorá zamestnáva 35 kmeňových zamestnancov a v lete s brigádnikmi okolo 45, sa spamätáva zo šoku. „Spoločnosť budujeme už 25 rokov a dali sme do toho všetku  energiu. Táto udalosť má na nás a naše fungovanie veľký vplyv. Všetci rodinní príslušníci, takisto aj zamestnanci teraz musíme pracovať naplno, aby sme čo najrýchlejšie dostali prevádzku do pôvodného stavu a rozbehli výrobu. Každý deň znamená pre nás straty, na ktoré budeme musieť v budúcnosti zarobiť. Nehovoriac o dlhom výpadku na trhu,“ dodal T. Špes.


PODPORA MESTA K pomoci sa 15. februára pridala aj radnica. Na mimoriadnom zasadnutí totiž poslanci rozhodli, že z rozpočtu mesta vyčlenia 3000 €, ktoré budú použité, buď nepriamo (odkúpenie prebytočného materiálu, zaplatenie skládkovného…), prípadne, pokiaľ to zákon dovolí, aj ako priamy vklad na účet. „Keďže škoda je predbežne vyčíslená na 300 tisíc €, ide o symbolické gesto,“ okomentoval ústretový krok mesta primátor Ľuboš Tomko. Ako dodal, viedol k nemu hlavne fakt, že firma pravidelne podporuje rôzne športové, kultúrne a spoločenské udalosti. „Vždy, keď sme potrebovali pomoc, táto spoločnosť nám ju poskytla. Cítili sme morálny záväzok pomôcť a som rád, že takúto podporu poslanci jednohlasne odsúhlasili,“ dodal ešte Ľ. Tomko. Na to pozitívne zareagovala aj firma, ktorá musí odstaviť halu, ktorá sa zrútila v dôsledku požiaru, opraviť pokazené stroje, niektoré vymeniť… „Keďže súčasťou našej spoločnosti sú ľudia z nášho okresu, sme radi, keď mesto pomôže. Táto spoločnosť reprezentuje náš región na Slovensku, ale aj v zahraničí. Každá pomoc je vítaná a ceníme si ju.“ Takisto firma, ktorá dúfa, že prevádzku obnoví do troch týždňov, ocenila rýchlu reakciu hasičov (miestnych i DHZ z N.Ľubovne a Podolínca) i všetkých, ktorí sa snažili a snažia pomôcť. 


ANO_7530

Text: Helena Musalová, Máro Veverka, foto: KR PZ, Anna Opinová


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č.7/2019 (19. február 2019)  


bottom of page