top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Na mieste zimného štadióna už stojí masívna oceľová konštrukcia

Updated: Jun 30, 2020


Zimny stadion 1

Od dokončenia stavby zimného štadióna v Starej Ľubovni nie je ďaleko. Na mieste už zmontovali základy tribúny a pribudla aj obrovská železná konštrukcia. Investor a dodávatelia stavby hovoria o veľkom diele. K spokojnosti prispieva aj fakt, že pri doterajších prácach žiadne vážnejšie problémy nezaznamenali. Všetko tak nasvedčuje tomu, že ohlásený termín otvorenia ľadovej plochy bude do konca októbra dodržaný.

Zimny stadion 3

Odolná aj voči snehu


Stavbu pre investora má na starosti zahraničná firma. Tá montuje oceľové haly v Rakúsku, Nemecku a niekoľko rokov už aj u nás. Podľa jej konateľa, štadión v Starej Ľubovni bude výnimočný. „Po predchádzajúcej stavbe tu ostali oporné múry a iné základy, museli sme sa preto napasovať na aktuálny stav a všetko zabezpečiť vlastnými meraniami. Použili sme dostatočne masívne rámy, kvalitné skrutky, pásky, tesnenia, nity. Na tejto hale bude výnimočné, že bude mať hľadisko. V tomto segmente pôjde podľa mňa o najkrajší štadión na Slovensku,“ povedal Martin Priputnik, konateľ firmy Pem. Staroľubovňania si dobré pamätajú, ako v roku 2013, pod náporom snehu, spadla konštrukcia vtedajšej dostavby štadióna, aj s oplechovaním. Našťastie, vtedy sa nikomu nič nestalo. „Stavba oceľovej konštrukcie je navrhnutá tak, aby zvládla aj snehové zaťaženie, ktoré je v Starej Ľubovni vyššie, ako štandardne inde na Slovensku. Môžem všetkých Staroľubovňanov ubezpečiť, že hala určite nespadne,“ zaviazal sa šéf dodávateľskej firmy.


100 miest v hľadisku


Na stavbe v súčasnosti pracuje v priemere 20 robotníkov denne. Za ten čas doviezli a spotrebovali necelých sto ton železa. Konštrukcia siaha do výšky asi siedmich metrov. Výnimočné bude pokrytie strechy špeciálnymi pur panelmi s hrúbkou 12 centimetrov, celá plocha bude odvodnená. Steny budú opláštené plechom s 18 centimetrov hrubou izoláciou z minerálnej vlny. Neveľká tribúna bude mať sto miest. „Na tejto stavbe som bol aj pred 30 rokmi, žiaľ, vtedy, ani neskôr sa ju nepodarilo dokončiť. Verím, že niečo podobné sa už nezopakuje a halu sa podarí úspešne dokončiť. Je tu perfektná organizácia i kvalita práce,“ tešil sa Staroľubovňan Jaroslav Kolodzej (na fotografii vľavo), ktorý vykonáva stavebný dozor. Postup prác na stavbe si chválil aj investor a budúci prevádzkovateľ z firmy Ken-ex. Ten už podobnú stavbu na celoročné užívanie vybudoval v Prešove. „Prípravné a dokumentačné práce prebehli rýchlo, aj vďaka pracovníkom mestského úradu. Ešte raz by som chcel preto poďakovať primátorovi a poslancom, že dali tomuto projektu v Starej Ľubovni zelenú,“ poznamenal Ján Kentoš, ktorý pripomenul, že v meste už stihli založiť hokejový klub pre školákov. Prvé z detí sa prednedávnom zúčastnili kempu na štadióne v Prešove. „Vidíme tu nadšenie ľudí, a preto veríme, že štadión bude slúžiť dobrej veci. Máme tu firmy, ktoré dbajú na kvalitu a rýchlosť. Náš plán je otvoriť 30. októbra, myslím, že tento termín je reálny,“ prezradil J. Kentoš. Približne v polovici augusta by mala časť stavby prevziať firma Doprastav. Tá bude v lokalite za športovou halou budovať prístupové cesty a parkoviská. Výstavba zimného štadióna je spoločným projektom mesta a súkromného investora, ktorý dostal pozemky a nedostavanú budovu za jedno euro. Na prevádzku bude samospráva prispievať stotisíc eurami ročne.

Zimny stadion 2

Text a foto Peter Rindoš


Článok bol publikovaný v Ľubovnianskych novinách č. 29 (13. august 2019)

bottom of page