top of page
  • Writer's pictureRedakcia ĽN

Má rád výzvy a svoju budúcnosť vidí v športe

Svoje detstvo zasvätil športu, ktorému sa aktívne venuje už od svojich piatich rokov. Navštevuje tretí ročník ZŠ Jakubany, je veľmi prispôsobivý a komunikatívny. Vie si ihneď získať okolie a s každým sa hneď skamaráti. Svoj voľný čas rád trávi aj s otcom v dielni, hlavne keď sa rozpáli vyhňa. Podarilo sa mu už celkom úspešne vyrobiť aj pár výrobkov zo železa, na ktoré je patrične hrdý, no jeho najväčším lákadlom sa stal fitness svet.


V dobrom kolektíve sa ciele dosahujú ľahšie

Dávid má deväť rokov, reprezentuje KŠK mesta Stará Ľubovňa a zúčastňuje sa hlavne súťaží vo fitnes detí, ktorá prebieha v 2 kolách. Prvé - voľná zostava, je kombináciou gymnastických prvkov, akrobacie a tanca. Druhé je zamerané na akrobaciu postáv, kde sa hodnotí svalový rozvoj.

Trikrát do týždňa chodieva mladý nádejný športovec do klubu na tréning, kde začína v posilňovni pri rysovaní postavy, ktorý zakončuje klasickou gymnastikou. „Pán Hlinka a chlapci z posilňovne mi vždy vo všetkom radi pomôžu a usmerňujú ma. Dievčatá z gymnastiky so mnou zasa ochotne pracujú na mojom zlepšovaní. Aj trénerka Nataša je veľmi ústretová a ak je to potrebné, má so mnou aj extra tréningy, a to hlavne pred súťažou. Všetci sa vzájomne podporujeme a cítim sa tam veľmi dobre,“ opísal svoj druhý domov zanietený fitnessák.


Prvé úspechy nenechali na seba dlho čakať

Pretekať začal Dávid na jesenných súťažiach v roku 2021, kde sa zúčastnil Slovenského pohára vo Fitnes detí vo Zvolene, umiestnil sa na 5. mieste v kategórii chlapci do 15 rokov. Pokračoval v jarných súťažiach a na súťaži Veľkej ceny Nitry vo fitnes detí, skončil na treťom mieste v kategórii chlapci do 12 rokov. Vynaložené úsilie prinieslo svoje ovocie i na Majstrovstvách SR. „Vo fitnes detí v Levoči som sa umiestnil na 3. mieste v kategórii chlapci do 12 rokov a bol to pre mňa veľký úspech, ktorý ma kvalifikoval na Majstrovstvá sveta, ktoré sa konali v Srbsku. Tam som reprezentoval Slovensko vo fitnes detí v kategórii 8 - 9-roční a skončil som na 3. mieste. Musím povedať, že to bol nezabudnuteľný zážitok,“ uviedol Dávid.


Tento rok sa mladý športovec zúčastnil aj novej súťaže – Fitnes agility, pri ktorej sa testuje rovnomerný a vyvážený rozvoj fyzických schopností detí. Súťažiaci musia zdolať dráhu, ktorá je plná predpísaných cvikov a prekážok za čo najkratší čas. Obsadil 2. miesto v kategórii chlapci 6 - 9 rokov na súťaži Just Gym cup 2022 v Starej Ľubovni a na Fitnes Challenge sa umiestnil vo svojej kategórii na 1. mieste. Na Medzinárodnej súťaži Slovak Fitnes Challenge cap Prešov sa mu podarilo získať taktiež prvé miesto. „Tento šport je fyzicky náročný, treba absolvovať tréningy, cvičiť aj doma, ale ja to robím veľmi rád. Budem tvrdo pracovať na tom, aby som si zdokonalil novú voľnú zostavu a popracoval na svalovom rozvoji a pripravil sa tak na ďalšie súťaže,“ uzavrel Dávid, ktorý stíha vo svojom voľnom čase zabehnúť aj za kamarátmi na futbalové ihrisko a zahrať si priateľský turnaj za FK Sokol Jakubany.

Jana Blašková, foto: archív D.M.

Článok bol uverejnený v Ľubovnianskych novinách č. 47,48 (14. december 2022)


bottom of page